Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Идеи за диабетици: Как да се движите повече и да се забавлявате?

Ако сте болни от диабет, а и не само, трябва да спортувате редовно. За да сте активни, не е нужно да бъдете като бегачите, които изминават по 15 километра на ден. Съсредоточете се върху спортовете и хобитата, които обичате. Практикувайте ги често и ще откриете, че за отрицателно време сте влезли в по-добра форма, а може би и че сте станали по-щастлив човек. А дори няма да ви се струва като полагане на усилие.

Не спорете кое е по-полезно – аеробните или силовите упражнения. Специалистите твърдят, че аеробните (ходене и каране на велосипед например и силовите упражнения (вдигане на тежести и гимнастика за укрепване на мускулите) са еднакво полезни за контрола над нивата на кръвната захар, затова изберете най-предпочитания от вас вариант. Аеробното движение кара мускулите да горят енергия, за което използват глюкозата от кръвта, като по този начин понижават нивото й. Силовите водят до трупане на мускулна маса,

спорт
Спортувайте редовно

което увеличава броя на клетките, извличащи глюкозата от кръвообращението.

Запишете се на нещо забавно. Перспективата да се задъхвате по пистата за бягане или да се потите под тежестта на уредите във фитнеса може да ви се стори отблъскваща, затова се позовете на човешкия стремеж към забавления. Пробвайте водна аеробика, запишете се на уроци по танго и си подгответе костюм или се включете в клуб за туристически преходи.

Инвестирайте в професионални уроци, упражнения или центрове. Може и да ви се завие свят, когато разберете цената на курс по йога в специализиран център, но ако ще пръскате пари за нещо, здравето ви трябва да е на първо място в списъка. Когато плащате на специалист, за да ви покаже как да използвате правилно уредите във фитнеса, как да яздите или да танцувате, ще овладеете умението по-бързо и с по-голямо удоволствие. А и си заслужава да платите цената за един урок, ако това ще ви предпази от наранявания.

Опитайте йога или тай-чи. Не е нужно да се изпотите, за да спечелите от физическото натоварване. Както йогата, така и тай-чи засилват пластичността и подобряват чувството за равновесие. Бавните, уверени движения и лекото разтягане са не само благоприятни за мускулите и ставите, но и за психическото ви здраве – ползите им за намаляване на стреса са доказани. Тъй като стресът води до покачване на кръвното налягане и понижаване нивата на кръвната захар, а често и до повишаване, 45 минути йога или тай-чи могат да се окажат по-полезни, отколкото предполагате.

Ако обичате да сте сред хора, общувайте. Потърсете колективни занимания като волейбол, кърлинг, крикет и боулинг. Социалните контакти поддържат доброто настроение. А и знаете какво казват хората: смехът е най-доброто лекарство. Ако се забавлявате със съмишлениците си в някой спорт, ще ви се иска да го практикувате отново и отново.

Събирайте се с позитивни и активни хора. Ако имате приятели, които обичат да правят преходи в планината или да играят голф, е много вероятно да прихванете от техния ентусиазъм. А и повечето спортове са най-забавни, когато се практикуват с близки хора. Исландско проучване открива, че мъжете, които спортуват с бащите, братята и приятелите си, е по-вероятно да постоянстват с физическите упражнения и да са в по-добра форма, отколкото тези, чиито семейства и приятели не споделят това занимание.

Разнообразявайте дейностите. Страстта ви към скуоша е обречена на изчерпване, ако й се отдавате всеки ден. Почивайте си от любимата игра и от време на време посещавайте народни танци или правете планински преходи, за да се разнообразите.

Тренирайте за специално мероприятие. Без значение дали ще е 8-километровият маратон „за забавление“ или поход в името на благотворителна кауза, отбележете ги в календара си, след което излезте навън и се подгответе. Дайте си достатъчно време да достигнете постепенно норматива, който трябва да пробягате или изминете пеша.

Впрегнете мускулите си в доброволческа работа. Което означава да извършвате физически труд за някоя организация, помагаща на хора в неравностойно положение. Ще спечели не само тялото ви, но и ще се почувствате удовлетворени от стореното добро дело.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *