Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Установено! Това са абсолютно неверни твърдения за връзката на холестерола със сърдечните заболявания!

Съдовите инциденти в сърцето и мозъка никога не идват случайно. Те са следствие от процес, който се развива в продължение на години. Холестеролът играе главна роля в него, но има и други рискови фактори. Вижте кои са заблудите за това!

holesterolaСърдечната криза е по-характерна за мъжете отколкото за жените

Не е вярно!

Жените не са предпазени от сърдечна атака, особено след 55-годишна възраст, когато сърдечносъдовият риск при двата пола е еднакъв. В по-напреднала възраст при жените случаите на инфаркт са дори по-чести.

Добре съм здравословно, следователно нямам никакви причини да се изследвам за холестерол.

Не е вярно!

Високото ниво на холестерола в кръвта не предизвиква никакви симптоми, поради което лекарите го наричат „тихия убиец”. Холестеролът се натрупва постепенно по стените на артериите и така може да се стигне до запушване. Понякога това става рязко и изходът е фатален. Изследването е лесно и дава ясна представа за съотношението между „добрия” и „лошия” холестерол, така че да могат да се вземат мерки при сърдечносъдов риск.

Чувствам се млад(а), сърдечносъдовите заболявания не се отнасят до мен.

Не е вярно!

Дори и да се чувствате млади, артериите ви неминуемо остаряват и рискът от сърдечносъдови проблеми нараства с годините. Вероятността за съдов инцидент или инфаркт се увеличава значително след 45-годишна възраст при мъжете и след 55 години при жените. Освен това с времето се натрупват допълнителни фактори: висок холестерол, хипертония, тютюнопушене, диабет.

Затова е важно периодично да се контролира общото състояние на организма и да се прилагат адекватни мерки. Ако имате сърдечноболни родители или други близки роднини, следете редовно сърцето си и холестерола от 40 години нататък.

Преди няколко години холестеролът ми беше в нормите, значи нищо не ме грози.

Не е вярно!

Количеството на холестерола в кръвта се променя в зависимост от начина на живот. За кратък период от време може да се озовете в рисковата зона. От друга страна, затлъстяването и заседналият начин на живот повишават сърдечносъдовия риск, дори холестеролът ви да е в нормите.

Изследванията за холестерол се правят на всеки 5 години.

Не е вярно!

Ако първите ви резултати са били нормални, подновете изследванията, щом навършите 45 години за мъжете и 55 за жените. Ако няма никакви рискови фактори, изследванията се правят на 3 години, а при наличие на такива и при диабет – всяка година.

Имам излишни килограми, но спортувам, така че рисковете при мен са по-малки.

Не е вярно!

Физическата активност е отлично средство да съхраните здравето си, но трябва да бъде придруженаот спиране на цигарите, нормализиране на теглото и на кръвното налягане. Излишните килограми се свързват с по-високо ниво на холестерола и с диабет – два основни рискови фактора за сърдечносъдовите заболявания.

Винаги съм имал(а)  нормално тегло, значи не мога да имам повишен холестерол.

Не е вярно!

Хубаво е, че нямате излишни килограми, но може би върху здравето ви се отразяват други рискови фактори – стрес, еднообразно хранене, заседнал начин на живот.

Ако сте от тези привилегировани хора, които могат да ядат каквото си искат, без да напълняват, това все още не означава, че се храните правилно – може би консумирате много сол, захар и наситени мазнини, а фибрите в менюто ви са недостатъчни. Стремете се към разнообразно хранене и не забравяйте да следите за холестерола, като си правите редовни изследвания. Осведомете се също за фамилните заболявания.

Лекарствата против холестерол са толкова ефикасни, че няма нужда да се спазва определен хранителен режим.

Не е вярно!

Наистина прогресът в медикаментозното овладяване на холестерола е огромен. Въпреки това най-важната грижа при високи стойности на липидите в кръвта си остава правилното хранене. Подходящата диета може и сама да се справи с проблема, така че да няма нужда от лекарства. Ако след три месеца на подходящ хранителен режим холестеролът ви все още е висок, лекарят ще ви препоръча да взимате лекарства. Но това не означава, че не трябва да се спазват правилата на добрата хигиена на живот – напротив, това е условие за добрия ефект от хапчетата.

Ако ви влече към лютото, вероятно имате високо ниво на холестерола

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *