Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасно ли е за здравето заболяването ксантелазма?

Ксантелазма е заболяване, което повечето хора приемат като козметичен дефект, но това не е съвсем така

ksv4 Много често лечението на нещо, което изглежда зле отвън, трябва да започне отвътре.

Ксантелазма е медицинското название на дегенеративно заболяване на клепачите, което се изразява в появата на плоска плака с жълтеникав цвят. Най-често се разполага в горния слой на дермата, близо до вътрешния ъгъл на горния или долния клепач. Могат да бъдат засегнати и двете очи, като образуванията често са симетрични, показват тенденция към сливане и рецидив.

Ксантелазма е състояние, локализиранo върху кожата, без други системни нарушения, както и без нарушения на липопротеиновия метаболизъм. Най-често се появяват и като следствие на увеличени нива на лошия холестерол.

Жълтеникавите и леко надигнати петна се състоят основно от холестерол. По-често се среща при жените, отколкото при мъжете и се появява след 40-годишна възраст. Близо 50% от пациентите, при които се открива ксантелазма, имат нарушения на липидния профил и е препоръчително да бъдат обстойно изследвани за опасни мазнини в кръвта. Но образуванията се срещат и при хора с нормални или ниски нива на холестерол.

Някои пациенти, които са диагностицирани с ксантелазма, имат нормални нива на липидите, но това е по-рядко срещано и най-вече се наблюдава при по-млади пациенти. Въпреки, че тези пациенти не са изложени на повишен риск от каротидна атеросклероза , те трявба да се изследват често и за други рискови фактори, като сърдечно-съдови заболявания.

Пациентите трябва да проверяват нивата на липидите на гладно. Тези пациенти, които са с хиперлипидемия, трябва да имат официална оценка за сърдечно-съдовия риск, както и да приложат мерки за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Ксантелазмата не засяга функцията на очите и зрението. Тя се възприема по-скоро като козметичен дефект. Диагнозата се поставя от офталмолог, а лечението се състои в хирургическо отстраняване на мастната тъкан под местна упойка.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *