Диета зa здраво сърце

Днес ви предлагаме една от най-подходящите диети, които ще пазят здраво сърцето ви.

Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци днев­но: помагат в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма.

Консумирайте пълнозърнест хляб всеки ден: диета, включваща 3 или повече порции дневно от него, както и храни от житни и зърнени култури, ръжени крекери, кафяв ориз, може да намали риска от сърдечно заболяване с 30 процента.

Откажете се от мазнината и това ще помогне на холестерола: намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените), ще понижите количеството на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини, ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия в кръвта.

Ограничете солта: намалявайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени), ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели.

Внимавайте с алкохола: когато се поема В големи количества, той разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпос­тавка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества ще защити сърцето, особено за мъжете след 40-годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

Поддържайте здравословно тегло: ако намали­те излишните килограми, ще помогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате нормално кръвно.

 Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *