Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

„Облачета“ пред очите – защо се появяват?

„Облачета“ са полупрозрачните парченца, петна или подобните на паяжина нишки, които може да се появят в зрителното ви поле и да се движат при всяко мигане или движение на очите. Те се дължат на откъснали се влакна и клетъчни остатъци, уловени в обикновено прозрачното, желеподобно вещество, наречено стъкловидно тяло, което заема по-голямата част от очната ямка, зад лещата. Докато се „носят“, те хвърлят сянка върху ретината и така вие ги забелязвате, особено ако гледате към изчистен фон като бледа стена или ясно небе.

ociteТези петънца се срещат по-често при втечняването и лекото свиване на стъкловидното тяло, особено след петдесетгодишна възраст. При хората, страдащи от късогледство или диабет, има вероятност да се наблюдават повече „облачета“ в ранен етап от живота, като броят на петънцата може да се увеличи след операция на катаракта, лазерна хирургия или нараняване на окото. В повечето случаи „облачетата“ не са опасни. И все пак това е симптом, за който пациентите често алармират лекарите. В едно проучване, проведено във Великобритания, се установява, че всеки от анкетираните офталмолози приема месечно средно по 14 пациента с оплаквания за „плуващите“ петънца.

Ако никога преди не сте ги забелязвали или ако се увеличават по размер и брой, тогава могат да са проблемни и притеснителни. В някои случаи бързото поглеждане нагоре и надолу води до изместване от зрителното ви поле. „Облачетата“ обикновено се „разнасят“ до няколко месеца и стават по-незабележими, когато мозъкът свикне да ги пренебрегва.

Обикновено „облачетата“ увеличават броя си постепенно. Много рядко внезапната поява на нови петънца може да сигнализира за друг очен проблем, особено ако е придружена от заслепяващи светлини или загуба на зрение в периферията (това, което виждате с ъгъла на окото си). Уведомете веднага лекаря или офталмолога си за тези симптом, тъй като е вероятно те да свидетелстват за усложнение на диабета, наречено диабетна ретинопатия, или за отлепване на ретината. Тези състояния налагат незабавно лечение, за да се предотврати ослепяване.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *