Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се берат билки? Съвети и рецепти от нашите баби

Брането на билки трябва да става в сухо, ясно време или в определени часове от денонощието в зависимост от вида и рода на растенията и целите на събирането им

билки

То винаги е било и си остава свещенодействие. Затова трябва да спазвате някои правила.

– Не яжте нищо в течение на 3 часа, преди да тръгнете да събирате билки. Желателно е да облечете чисти дрехи
(или да се пречистите духовно).

– Вземете със себе си инструмент (нож, ножици, сърп, лопатка), за да можете да отрежете билките, да свалите кора, да изкопаете коренища. Освен това ще ви трябва платнена торба за събраните билки – полиетиленовите пликове са категорично недопустими! Вземете със себе си хляб – след като наберете билките, го оставете като дар на земята.

– Преди да се приближите към мястото, свалете часовници, обувки, чорапи и ръкавици. Билките трябва да се берат с голи ръце (дори и копривата!) и желателно боси.

– Когато късате растението, помолете го за това, за което го берете. Можете да кажете молитва или заклинание, да изпеете песен.

– Не трябва да поставяте в един и същи съд различни растения, тъй като могат да се появят отрицателни взаимодействия. Събраните билки не трябва да се натъпкват в чувала, тъй като растенията се деформират, губят своя аромат и цвят.

– Набраните билки не трябва да се докосват до земята или до желязо, тъй като тогава губят своята магия.

Нашите предци придавали ритуално значение на приготвянето на лекарствените растения. В тази връзка се спазвали много поверия.

– Ако билката се бере от жени, те трябва да са или млади момичета, или възрастни жени. В „критичните дни“ женската енергетика силно влияе върху околната среда – отделят се специални „вещества“, които действат пагубно върху растенията.

– Не бива да се берат лечебни билки на „нечисти места“, гробища, гори, изгорени от огън, поля, опустошени от насекоми.

– Билките, използвани в гинекологията, се събират далече от жилището – там, където не се чува пеенето на петел.

– Кората и корените е най-добре да се събират преди залез слънце, между четири и шест часа вечерта.

– Билките за успокоителни смеси и разпускащи вани е добре да се берат нощем…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *