Колко често да ходим при зъболекаря?

Прието е да се казва, че дори при липса на проблем е добре да се наминава при зъболекаря на всеки 6 месеца. Има обаче хора, които по 4-5 години не го правят и като че ли всичко им е наред. Как всъщност стоят нещата?

stomaСтандартен оптимален срок за профилактика всъщност няма, признават от meddikforum.ru. Колко често ще отидем при стоматолог зависи не толкова от състоянието на самите зъби, колкото от венците. Ако те са здрави, спокойно можете да ходите веднъж годишно или дори веднъж на две години. Ако обаче сте извадили “късмета” да развивате пародонтоза – възпаление на венците, трябва да го правите на всеки 3-4 месеца.

Обикновено в такива случаи се касае не за профилактика, а за лечебен процес. Необходимо ви е също редовно почистване на зъбите от зъбен камък. Не е достатъчно да се грижите за зъбите си само с четка и конец – особено ако установите, че венците ви кървят и се възпаляват.

Фактори от рода на пушене, диабет, бременност, прием на орални контрацептиви – всички те увеличават риска от заболяване на венците. Ако при всяко миене на зъбите венците ви кървят, получавате възпаления и отоци, не бива да отлагате срещата със зъболекаря. Никой не следва да игнорира факта, че здравето на зъбите и венците се отразява на общото здраве. Не си мислете, че щом болката си е отишла – проблем няма. Рано или късно отново ще се сблъскате с него, но вече в много по-тежка форма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *