Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо храната трябва да бъде в цветовете на дъгата?

Ако се вгледаме в различните храни, ще видим всички цветове на дъгата

храна

Всеки със своето въздействие върху организма на човека.

Това не е случайно. Природата дава абсолютно разнообразие, като всяка група храни с даден цвят има сходни свойства. Колкото е по-наситен този цвят, толкова по-силно изразени са тези свойства.

Според специалистите най-полезни са ярките храни. Проф. Донка Байкова от Медицинския университет казва, че за предпочитане са продукти с цветовете на светофара – зелено, жълто-оранжево и червено.

„Цветът на растителните храни се дължи на пигменти, които са мощни антиоксиданти. Те невинаги имат хранителна стойност, а са минерали. Свалят оксидативния стрес, в който сме поставени“, казва проф. Байкова.

Червените багрила са ликопени. Това са вещества, които предпазват клетките и участват в строежа им. Съдържат ги ягоди, домати, чушки. Помагат за кръвотворенето и предпазват от рак.

Оранжевите храни съдържат каротеноиди. Те също са антиоксиданти и помагат за синтеза на витамин А в организма.

Морковите, портокалите, тиквата, пъпешът са богати с тях.

Зелените плодове и зеленчуци са от групата на хлорофила. Те синтезират желязо и така се изгражда нормално количество червени кръвни клетки, отговорни за имунната система. В тази група спадат листните зеленчуци, спанак, броколи.

Много важни са моравите на цвят растения
Те съдържат антоцианиди, които помагат на зрението и адаптацията на окото от дневно към нощно виждане. Освен това имат и противораково действие. Към тази група спадат моравият лук, моравото зеле, боровинки, арония.

„Като подбираме храни с цветовете на светофара, си осигуряваме мощна защита на здравето и катализатор на обменните процеси. Затова без тези храни не могат да минат и диетите за отслабване“, казва проф. Байкова.

Всички ярки храни са функционални, т.е. подобряват функцията на органите и системите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *