iPhone поставя точна диагноза при рак на кожата

Смартфоните iPhone не са просто модна придобивка, някои от приложенията за тях могат дори експресно да откриват рак, по-добре от лекар

iPhone може да постави диагноза меланом много по-бързо от вашия личен лекар и при това с точност над 85%, твърди авторът на най-новото приложение за популярния смартфон, което може да открива една от най-опасните форми на рак на кожата. Колкото по-рано се постави правилната диагноза, толкова е по-голям шансът за успешното лечение. Затова лекарите и учени от различни страни не спират да търсят нови и достъпни методи и средства за скрининг на рак и ракови заболявания.

iPhone открива рак на кожата за по-малко от минута
iPhone открива рак на кожата за по-малко от минута

Още преди време в специализираните сайтове се появиха безплатни приложения за ранно откриване на рак на кожата, работещи на принципа на сравняване на снимки, направени през определен интервал от време. При тях обаче точността е съвсем недобра, коментират потребители в интернет.

Новото приложение за iPhone, на което се възлагат големи надежди, се нарича DermoScreen и е разработено от Джордж Зоридакис, професор по инженерни технологии в Университета на Хюстън. Ученият смята, че от него ще има голяма полза в отдалечените райони, където липсата на високо квалифицирана медицинска помощ може да доведе до късно откриване и фатално забавяне на лечението.

Меланомът е най-опасната форма на рак на кожата, което може да има фатални последици. Обикновено е вследствие прекомерно излагане на слънце и е причина за 75% от всички смъртни случаи при рак на кожата. СЗО отчита всяка година около 48 000 смъртни случая, причинени от меланома.

Приложението DermoScreen за iPhone използва специална приставка към камерата, състояща се от мощен обектив и LED осветител. Програмата анализира изображението в детайли, за да се определи признаци на ракови клетки. Резултатите са готови за по-малко от минута, което спестява на лекари и пациенти време и пари, за извършване на серия от тестове. Устройството и програмата обаче не са съвсем евтини по нашия стандарт – около 500 щатски долара. Изпитанията са в напреднал етап, но все още не се предлага свободно на пазара, съобщава британският Дейли мейл.

Според д-р Aна Цореа, професор по дерматология в Онкологичния център Андерсън към Тексаския университет, където се провеждат медицинските тестове, това е перспективна разработка: „Използвайки новото приложение за iPhone постигаме над 85% точност при определяне на диагнозата рак на кожата, а това е доста над нивото на един общопрактикуващ лекар.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *