iPhone ще прави анализ на урина!

Специално приложение на iPhone може да прави експресен анализ на урина за 25 различни заболявания.

urinaПриложението uChek бе представено в Лос Анжелис на редовната конференция Technology, Education and Design (TED) . Разработката е на екип от Мумбай, Индия за компанията Biosense Technologies. Нейна специалност са достъпните медицински технологии и устройства, обясняват от medportal.ru. Идеята на теста се реализира ето така: взема се проба от урина в стандартна чашка, след което в нея се потапя тестовата лентичка. Лентичката се прокарва по специална цветова подложка, после към тази подложка се насочва камерата на телефона с включеното приложение. Умната програма разчита съответната информация и дава заключение. Тестовите лентички и подложката се предлагат допълнително в специален uChek набор.
Какво може да отчете телефонният лаборант? Нивата на захар, белтъци, кетони, билирубин, левкоцити. След като ги отчете, той дава хипотеза за възможни заболявания от списък с 25, включително диабет, инфекции на отделителната система, бъбречни болести, болести на черния дроб и онкологични. Приложението дава и преценка за общото здравословно състояние на пациента.
Автор на разработката е 29-годишният възпитаник на Масачузетския технологичен институт Мишкин Ингавале. Идеята му била да накара хората да се интересуват повече за собственото си здраве и да търсят начин да контролират възможните болестни процеси.
Приложението ще се продава от края на март в магазините на Apple. Цената му ще е около 20 долара. Ингавале очаква приложението да се разпространи особено в отдалечени от големите болници населени места и да замени по-скъпата класическа диагностична апратура и дори цели лаборатории.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *