Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нарушение на съня при децата

Оплаквания

Всяко човешко дете има нужда от време, за да намери своя ритъм за сън. Някои деца още на възраст шест седмици издържат десетчасова нощна почивка, други и на девет месеца не прес­пиват нощта. Това причинява оплаквания най-вече у тези, които трябва да стават, за да ус­покояват детето. За него нощното събуждане е нещо съвсем „нормално“.

По-големите деца понякога дълго лежат будни в леглото, неспокойни са и „се ровят“.

Такива нарушения на съня, разбира се, се срещат рядко при децата. Тъй като не е необичайно, ако децата не си лягат или не искат да заспят. Това се отнася и за малките деца.

Няма място за безпокойство, ако понякога де­цата се будят нощем. Това се случва често при три до осемгодишните.

Някои пет до дванадесетгодишни деца са пре­ходни сомнамбули. Объркано и тромаво те хо­дят на сън, при това без да си причинят болка.

Причини

Малките кърмачета се будят нощем най-често от глад. Дълго време още нощният плач може да означава: аз съм съвсем сам на света. Действителните нарушения на съня почти ви­наги изразяват необичайни, силни страхови психически натоварвания. Същата причина имат страшните сънища, ако се появяват често.

Риск

Страх от раздяла, вълнение, както и несигур­ност, каквито една нова обстановка може да предизвика, благоприятствуват проблеми със съня от всякакъв вид.

Възможни последици и усложнения

Проблемите със съня при децата могат да затормозят живота на цялото семейство и то­зи на партньорите.

Профилактика

Преди всичко малките деца страдат лесно от страховете на раздялата. Децата имат нужда от чувство за сигурност и трябва да усещат, че могат да разчитат на човека, който се грижи за тях.

Необходимост от лекарска помощ

Ако нарушенията на съня се явяват често и не можете да намерите причината или не можете да я отстраните. По възможност контакту­вайте с лекар, който познава детето и семей­ството.

Самолечение

Ако партньорът (партньорката) ви няма нищо против, детето ще заспи най-спокойно в легло­то на възрастните. Страхът, че едно кърмаче може да бъде притиснато или задушено, е нео­боснован. Възрастният бързо се научава и по време на най-дълбок сън с остър слух да внима­ва за реакциите на детето. Чрез ритане дете­то ще му съобщи, ако положението му е неу­добно.

Който не харесва това, би трябвало поне да си подели с някого грижата за нощния смутител на спокойствието. Иначе скоро домашната плат­ноходка ще се наклони, тъй като единият (най-често майката) изцяло ще се преумори и из­тощи.

Лечение

Да се открие причината, причиняваща страхове и да се реши проблемът, понякога може да бъде задача на цялото семейство. Приемането на медикамен­ти е оправдано само в действително екстрем­ни ситуации. За съжаление лекарите по-малко се водят от разбирането, че психотропните таблетки, към които се отнасят сънотворните и успокояващите средства, могат да предизви­кат зависимост, а по-често от желанието на родителите. Те искат да имат своето спокой­ствие, лекарите не желаят да загубят своите пациенти в конкуренцията.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *