Стареенето започва по-рано, отколкото си мислим!

Учени от САЩ откриха, че стареенето на човешкото тяло започва много по-рано, отколкото сме си мислили. То се отключва далеч преди да се появят външните му белези, пишат от www.medikforum.ru.

starЕкип от университета Уискънсин смята, че стареенето се отключва най-напред в мускулната тъкан. Организмът започва с възрастта да губи мускулна маса. Това се случва заради промените в обмяната на веществата и способността на тялото да изразходва енергия, поясняват експертите. Тъй като остаряването и смъртта на клетките са изначално програмирани, този процес не може да бъде спрян.

Наблюденията си изследователите направили върху маймуни макак, чиято мускулна маса и промените й били щателно изследвани. Сравнени били образци от мускулна маса на млади и на възрастни маймуни и учените били удивени от голямата разлика в мускулния им метаболизъм. Мускулната маса на възрастни екземпляри изглеждала външно непроменена, но клетките й вече били уязвими.

Намаляването на мускулната маса започва след 30-годишна възраст и на всеки следващи 10 години този процес става все по-интензивен. След 60-те има нов спад, задълбочаващ загубата на мускулна маса и сила. В този момент се проявяват симптомите на заболявания от рода на остеопорозата, нарушена терморегулация, отслабване на функционалната активност.

Умерените физически натоварвания са вариантът тези промени да бъдат по-малко болезнени и драматични за остаряващия човек, отчитат изследователите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *