Вземете предпазни мерки срещу повторна поява на херпеси

herpes

Тъй като причинителят на херпеса се пренася чрез слюнката, за да понижите риска от последващо инфектиране, трябва да спазвате някои допълнителни мерки за устна хигиена:

  • Съхранявайте четката си за зъби на сухо и проветриво място, по възмож­ност- върху открит рафт, изложен на пряка слънчева светлина (дори и ако това би означавало да я държите извън банята). Влажната четка за зъби е изклю­чително гостоприемно място за вируса.
  • Купете си паста за зъби в по-малка разфасовка и я използвайте само до отшумяване на симптомите. Изхвърлете останалото количество.
  • След заздравяването на засегнатия ко­жен участък сменете четката си за зъби.


Стимулирайте имунната система

  • При първата проява на симптомите започнете прием на ехинацея – по 1 капсула от 300 мг 4 пъти на ден. Билката ще активи­зира защитните сили на организма.
  • Вземайте хранителни добавки с имуностимулаторния флавоноид кверцетин (ще ги намерите в аптеките и в магазините за натурални продукти). Препоръчва се дневен прием от 1000 мг (разделен на няколко дози). Според изследване, публикувано в едно американско списание за медицинска вирусология, кверцетинът ускорява лечението на обрива.

 

Предотвратете напукването на кожата

  • Когато върху ерозиите се образува коричка, намажете херпе­са с вазелин, за да предотвратите напукването на кожата. Не на­насяйте препарата с пръсти т в противен случай рискувате да пренесете вируса в него. Препоръчва се да използвате памучен тампон.

 

Силата на профилактиката при лечението на херпес

  • Ако страдате от херпес повече от 3 пъти годишно, вземайте хранителни добавки с лизин. Препоръчителната дневна доза е 500 мг.
  • Въздържайте се от храни, богати на аргинин — аминокисе­лина, която е от..ключово значение за размножаването на виру­са. Ограничете консумацията на шоколад, кола, бира, грах, ядки (фъстъци, кашу, бадеми, орехи), желатин и пълнозърнести храни.
  • Приемайте хранителни добавки с цинк, осигуряващи ви дневна доза от 15 мг. При проведени лабораторни изследвания е доказано, че минералът потиска размножаването на вируса, стимулира имунната система и заздравява устната лигавица.
  • Появата на херпеса може да бъде непосредствено провокира­на от стресова ситуация или продължително излагане на слънце. Определете кои са най-честите отключващи фактори във вашия случай и се старайте да ги избягвате.
  • Използвайте балсам за устни със слънцезащитен фактор най-малко 15. Установено е, че това може значително да намали чес­тотата на рецидивите.
  • Херпесът е заразен. Директният контакт със слюнка на ин­фектиран човек обикновено е напълно достатъчен за пренася­нето на вируса. Ако някой в семейството ви страда от херпес, не използвайте общи кърпи, чаши или прибори за лична хигие­на. Докато устните ви не заздравеят напълно, не целувайте партньора си.
  • При наличие на херпес не докосвайте очите си. В противен случай може да се стигне до тежка инфекция с риск от уврежда­не на зрението.

 

 

Грижа за кожата в 5 хитри съвета

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *