Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебната вода от чешмата на храма Св. Панталеймон в Хисаря дава надежда и изцерение на незрящи

Той е господар на пороите и закрилник на болните

свети панталеймонНаричат го Пантелей пътник, защото в неговия ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се подготвят да полетят на юг.

Свети Панталеймон е роден през III в. Бил е езичник и се е наричал Пантолеон, т.е. „лъв във всичко“ в превод от старогръцки. Учил медицина при знаменития лекар Ефросин, после приел християнството и новото си име Пантелеймон всемилостив. Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан през 305 г. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Тачен е и като светец-лечител, закрилник на доктори и акушерки, покровител на болните. Според поверието помага на хора с увредени очи, затова на светите места, наречени на негово име, винаги има извор, аязмо или чешма с целебна вода. Хората, които ги посещават, не пропускат да пийнат и да си наплискат очите с нея, надявайки се да пречистят тялото си и да се избавят от духовната слепота.

В курортния град Хисаря, известен с лечебните си води, главният храм с красива чешма в двора се нарича „Св. Пантелеймон“. И до днес хора с проблеми със зрението посещават това свято място. Не са един и два случаите, в които болни са получили облекчение. Старите хора разказват истории за чудни изцеления. Днес черквата е построена през 1889 г., а през 1999 г. е основно реставрирана и изписана от Таня и Милослав Асенови – млади художници, чиито фрески са изцяло в стила на Риломанастирската иконопис. Заслужава си да се посети това свято място не само заради красотата му, но и заради особеното му излъчване, за което свидетелстват писанията на десетки поклонници в благодарствената книга на храма, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *