Болките от фибромиалгия минават чрез упражнения и качествен сън

ДВИГАТЕЛНА АКТИВНОСТ

  • Движение срещу болката. Редовните физически упражнения могат зна­чително да облекчат болката при фибромиалгия. Опитайте ходене, колоезде­не, плуване и нискоинтензивна аеробика. Спортуването укрепва мускулите и подобрява физическото състояние и в резултат на това вие полагате по-малко усилия при извършва­нето на ежедневните си дейности. Освен това се подобрява кръвообращението и мозъ­кът отделя по-голямо количество ендорфини (хормоните, определящи доброто настрое­ние). Първите няколко седмици ще се чувствате по-зле физически, защото мускулите ви не са свикнали с новото натоварване, но щом се приспособят, болката ще намалее.

 

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

  • Подобрете качеството на съня си. Пълноценният нощен сън е от голямо значение. Жълтият кантарион ще ви помогне при нарушения на съня. Предлага се под формата на течен екстракт. Приемайте 2-4 мл три пъти дневно.
  • Магнезий. Този минерал е полезен при фибромиалгия, защото отпуска мускулите. Приемайте го заедно с калций, понеже недостигът на един от двамата елемента намаля­ва положителния ефект от другия. За предпочитане е магнезиевият цитрат пред магне­зиевия оксид, защото се усвоява по-добре. Консултирайте се с личния си лекар, преди да започнете да приемате добавките и не превишавайте препоръчваните дози, ако имате проблеми с бъбреците или се лекувате с медикаменти срещу хипертония. Приемайте по 150 мг магнезий 2 пъти дневно, но ако получите диария, намалете дозата.

 

ЗДРАВЕ ОТ ПРИРОДАТА

  • Отидете на масаж. Изследване доказва, че шведският масаж два пъти седмично има по-добър ефект от TENS (транскутанна електрическа невростимулация). Участниците не само се чувствали по-щастливи и спокойни след масажа, но изпитвали по-малко болка, скованост, депресия, безсъние и умора само след 5 седмици. Масажът стимулира покачването на нивото на серотонина. Ако не можете да си позволи­те масаж, помолете партньора си или приятел да ви направи масаж или опитайте сами.
  • Акупунктура. Участниците в едно проучване преминали по 6 серии акупунктура сед­мично и в резултат болката им намаляла с 50%, а броят на „чувствителните точки“ с 1/3/
  • Лечение с топлина. Горещият компрес, душ и вана облекчават болките в мускулите.
  • Пийте чай. Чаят от лайка или валериана вечер преди лягане ще ви помогне да се от­пуснете и да спите пълноценно.

НАЧИН НА ЖИВОТ

  • Научете се да се отпускате. Обърнете към професионалист, за да усвои­те техники за намаляване на стреса. Полезни методи за релаксация са също хипнотерапията и когнитивната поведенческа терапия, както и молитвите и медитацията. Музикално надарените могат да се включат в хор и да попеят.
  • Положителна нагласа. Успокойте се – фибромиалгията е състояние, което не води до инвалидизация. Повечето хора се възстановяват, така че няма повод за голямо притес­нение. Изследванията показват, че положителното мислене и вярата ще ви помогнат да се излекувате по-успешно.

 

ВНИМАНИЕ

Не вярвайте на разпро­страняваните в интер­нет твърдения за гуаифенезина (състав­ка в някои лекарства за кашлица). Едного­дишно изследване, проведено в САЩ, уста­нови, че това вещество няма по-различен ефект от плацебо таб­летките при облекча­ване на симптомите на фибромиалгията.

 

Какво се случва с тялото ни по време на сън?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *