Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеопорозата е прогресиращо заболяване

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е прогресиращо заболяване, което се характеризира с намаляване на плътността (минералното съдържание) на костите, в резултат на което те стават сла­би, крехки и предразположени към счупване, особено костите на китката, бедрената става и прешлените.

Костното вещество непрекъснато се обновява (чрез костна резорбция и ново кост­но формиране). Веднъж щом процесът на костна резорбция започне да преобладава над костното формиране, както се случва с напредването на възрастта, костите от­слабват и стават чупливи. Костната плътност достига своя връх между 20-ата и 30-ата година, след което постепенно започва да намалява и при хората над 50 години все по-често се среща остеопороза, особено при жените, които са в менопауза, тъй като естрогенът играе съществена роля в изграждането на костно вещество.

 

Как се лекува остеопорозата?

Първата стъпка от лечението е преминаване към здравословен начин на живот с цел поддържане на здрави и силни кости и включване на допълнителен прием на калций и витамин D. За жените в менопауза съществува вариантът естрогензаместителна те­рапия, но не бива да се забравят възможните странични ефекти от прилагането й. Предлагат се и медикаменти, които могат да заба­вят намаляването на костната маса, въпреки че не са толкова ефикасни, колкото естрогенът. Ефектът на един от тях, наречен паратироиден хормон в момента се проучва.

 

ФАКТ

Изборът на лекарстве­на терапия при остео­пороза трябва да бъде направен след анализ на рисковете и ползите въз основа на данни от минали заболявания и фамилна обремененост. Имайте предвид, че при повечето жени рискът от фрактура на бедрената кост е равен на комплексния риск от рак на гърдата, мат­ката и яйчниците.

 

Профилактични съвети при остероартроза и остеопороза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *