Какво представлява гастроезофагеалния рефлукс?

Гастроезофагеалният рефлукс (ГЕР) е състояние, при което стомашното съдържимо навлиза в хранопровода – мускулната тръба, свързваща гърлото със стомаха.

Този проблем е по-известен  като „киселини“. Долният езофагеален сфинктер, пръстеноподобна мускулна клапа, разположена в долния край на хранопровода, не позволява на стомашното съдържимо да навлезе в хранопровода. Сфинктерът се отпуска само кога­то преглъщате, за да се пропуснат храната и течностите, след което се затваря, за да не се върнат обратно.

При ГЕР функцията на сфинктера е нарушена – мускулите му могат да се отпуснат по всяко време и киселият стомашен сок да навлезе в хранопровода. По-нежната лига­вица на хранопровода не е защитена срещу агресивния стомашен сок и затова се полу­чава усещане за парене и може да се стигне до възпаление.

ГЕР може да доведе до усложнения, едно от които е синдромът на Барет, предраково състояние, при което лигавицата на хранопровода, която е обикновено със сиво-розов цвят, се възпалява и придобива червен цвят, подобен на цвета на лигавицата на стомаха. Упоритият гастроезофагеален рефлукс може да причини разраняване на ли­гавицата на хранопровода. Възможно е също така стомашната киселина да навлезе в белия дроб през трахеята, обикновено по време на сън, и в резултат на това да се раз­вият пневмония и бронхит. Киселината, навлизаща в хранопровода, може да попадне в устата и да разруши зъбния емайл.

При някои хора ГЕР е причинен от хиатална херния. Появява се, когато горната част на стомаха преминава в гръдния кош през отвор на диафрагмата (мускулен ор­ган, който разделя гръдния кош от коремната кухина). Хиаталната херния нарушава функцията на долния езофагеален сфинктер и в резултат на това в хранопровода на­влизат стомашна киселина и стомашно съдържимо, съпроводено с всички неприятни симптоми на ГЕР.

 

9 причини „за“ киселото мляко

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво представлява гастроезофагеалния рефлукс?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *