ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 съвета за по-пълноценен сън

Тук ви предлагаме десет лесни и ефикасни стратегии за по-пълноценен сън през нощта. Те могат да ви спестят много посещения в аптеката.

Ако напоследък не можете да спите добре, много лесно ще преодолее­хте проблема си, като последвате съветите, изложени по-долу. Вероятно ще трябва да промените някои от нави­ците си, но усилията си заслужават, осо­бено в дългосрочен план.

 

  1. Направете спалнята си царство на съня. В спалнята ви трябва да е тихо и спокойно, а тъмнината предиз­виква отделянето на хормона мелатонин, подпомагащ настъпването на съня. Плътните завеси спират достъпа на свет­лина, а машината за звуци може да заглу­шат всички останали дразнещи шумове. В стаята не бива да е нито прекалено топ­ло, нито прекалено студено. Проветря­вайте редовно или използвайте вентила­тор. Поддържайте оптимална влажност чрез специален овлажнител за въздух.

 

  1. Станете човек на навика. Създайте си ритуал преди лягане, който ще накара организма ви да разбере, че е вре­ме за сън. Правете неща, които ще ви предразположат към заспиване (проче­тете няколко страници от книга, отделете 5-10 минути за личен тоалет, медитация, упражнения за разтягане). Много полез­на стратегия е да си лягат и да ставате по едно и също време дори и през уикенда.

 

  1. Използвайте леглото само за сън и за секс. Избягвайте да работите или да гледате телевизия в леглото. Ако свързвате спалнята си само със спане, много по-лесно ще заспите, когато вечер легнете под завивките.

 

  1. Не пренебрегвайте стомаха. Ако се отправите към спалнята с празен или прекалено пълен стомах, може да на­рушите съня си. Не прекалявайте с хра­ната непосредствено преди да си легнете, защото процесът на храносмилане може да възпрепятства съня ви. Освен това ако легнете, след като обилно сте хапнали, има опасност стомашната киселина да се върне в хранопровода, т. е. да настъпи гастро-езофагеален рефлукс. Ако сте гладни, се спрете на храна, богата на въг­лехидрати, тъй като те стимулират отде­лянето на хормона серотонин, действащ отпускащо. Лесносмилаема бисквитка или купа зърнена закуска са добър избор. Млякото съдържа аминокиселината триптофан, която също улеснява настъп­ването на съня.

 

  1. Внимавайте с кофеина. Прекаляването с кофеин през деня може да на­руши съня през нощта. След навършване на 50 години метаболизмът се забавя и е възможно кофеинът да остане неразграден в организма твърде дълго – до 10 часа. Не консумирайте повече от две чаши чай, кафе или кола до 6 часа преди лягане. Ако това не помогне, опитайте да изключите напълно кофеина от менюто си.

 

  1. Изберете подходящата възглавница. Най-добре е тя да бъде анатомична, ортопедична, с антиалергенни свойства. При безсъние оказват положително влияние биомагнитните възглавници с турмалинова вата и бамбукови нишки.

 

Какво се случва с тялото ни по време на сън?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *