Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са енергийните храни?

Въглехидратите имаха лоша слава в миналото, но всъщност са в основата на всеки пълноценен режим на хранене. Важното в случая е да се приемат богат на влакнини сложни въглехидрати вместо прости.

Богатите на влакнини пълнозърнести продукти предпазват от сърдечносъдови заболявания и диабет.

Въглехидратите са основните компоненти на здравословната диета. Те осигуряват енергия на орга­низма, като се преработват и превръщат в глюкоза. Глюкозата в кръвта се нарича още кръвна захар. Ако ограничите прие­ма на въглехидрати, част от приеманите белтъчини и малка част от мазнините ще се метаболизират до глюкоза, за да се поддържа постоянно нивото на кръвната захар, което всъщност е сложен и изто­щителен процес. Много по-здравослов­но е да доставяте необходимата енергия на организма под формата на въглехи­драти, но от правилния вид.

Те се разделят на два основни вида прости и сложни. Примери за прости въг­лехидрати са белият хляб, белият ориз, макаронените изделия и рафинираната захар. Сложните въглехидрати включват храни като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и зърнени закуски, при които е запа­зен хранителният зародиш и богатата на влакнини външна обвивка на зърното. Богатите на скорбяла зеленчуци като ца­ревицата и варивата съдържат много хра­нителни вещества и влакнини и малко за­хар. Постарайте се да приемате три пор­ции пълнозърнести храни на ден, за да подобрите здравословното си състояние.

Ограничената консумация на сложни въглехидрати и твърде големият прием на продукти от рафинирано брашно по­вишават риска от захарен диабет. Все още не е разкрит механизмът, по който пълнозърнестите храни предпазват орга­низма ни, но със сигурност са много по-полезни от белия хляб. Той се приготвя по технология, при която се отстранява голяма част от ценната външна обвивка на зърното, където се съдържат много влакнини, витамин Е, фолиева киселина, витамин В6 и други хранителни веще­ства, които имат все по-голямо значение с напредването на възрастта.

 

 Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *