Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

8 стъпки към по-здравословно хранене

Здравословното хранене изобщо не е толкова трудно постижима цел. Ето ня­колко съвета, с чиято помощ ще се хра­ните здравословно.

  1. Наслаждавайте се на храната. Усе­тете вкуса на всяка една хапка. Хране­те се заедно със семейството и прияте­лите си. Дори и да сте сами, по време на хранене седнете на масата, не пред телевизора. Сготвеното от самите вас ястие ще ви е много по-вкусно от го­товата храна.
  2. Включете разнообразна храна в ме­нюто си. Направете и от най-скромна­та вечеря истински пир с различни вкусове, аромати и цветове.
  3. Не преяждайте. С възрастта имаме нужда от по-малко калории и теглото ни може да нарасне, ако не внимава­ме. Това увеличава риска от диабет, сърдечносъдови и други заболявания.
  4. Наблягайте на храни, богати на въг­лехидрати и влакнини.Пълнозърнестите храни са добър избор – хората, които ги приемат поне 3 пъти на ден, са по-малко застрашени от сърдечно­съдови заболявания и диабет.
  5. Консумирайте разнообразни пло­дове и зеленчуци всеки ден. И колко­то е възможно повече, защото те не са­мо съдържат много витамини и мине­рали, но и засищат глада без много калории. Освен това плодовете осигуряват допълнително течности в го­рещите дни.
  6. Ограничете храните с високо съдър­жание на мазнини. Диетите, изключ­ващи мазнините, също не се препо­ръчват. Всеки се нуждае от определено количество мазнини. Най-важното е да ограничите приема на наситените.
  7. Избягвайте сладките храни и напит­ки. Напоследък хората са склонни да поемат все повече и повече калории чрез захарта, особено чрез сладки без­алкохолни напитки. Те нямат храни­телна стойност, носят ни само много калории. И все пак чаша подсладен сок или някое лакомство от време на време няма да ви навреди, ако по пра­вило се въздържате да консумирате сладки и мазни храни.
  8. Пийте алкохол, но разумно. Умере­ната консумация – до две питиета на ден за жените и три за мъжете – е приятно преживяване, отразява се добре на социалния ви живот и като цяло е полезна. Алкохолът повишава нивото на полезния HDL холестерол, който елиминира от организма „лошия“ LDL холестерол. Той също възпрепят­ства образуването на съсиреци и така предпазва от инфаркт и инсулт. Пиг­ментите, съдържащи се в червеното вино, са богати на антиоксиданти, които пречат на LDL холестерола да се окисли и да се отложи по стените на артериите. Не забравяйте обаче, че с възрастта ставаме по-податливи на последиците от алкохола, губим чув­ството си за-равновесие и простран­ствената си ориентация и много по- лесно можем да паднем.

Как да не качим 5 кг по време на празниците?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *