Стресът убива най-много хора

  • Установена е категорична връзка между леките нервни сривове и ранната смърт

Стресът, бил той силен или по-лек, се превърна в наше ежедневие. Вероятно затова непрекъснато се говори за него. Понякога звучи банално, но трябва да признаем, че проблемът е изключително сериозен. А изследователите огласяват все нови и нови неща по темата.

Учени от Единбургския университет твърдят следното: хората, които често изпитват леки психически разстройства, умират по-рано, отколкото им е предопределено. И в тази „рискова група“ влиза почти една четвърт от населението на Земята. Това са хора с минимални симпто­ми на безпокойство и депресия.

До изключително се­риозни изводи стигнали специалистите, след като анализирали данните от 68 000 души на възраст над 35 години. Историята на болестта на всеки от тях била включена в глобален обзор на здравето на англи­чаните за периода 1994-2004 година.

„Ние открихме, че психо­логическата потиснатост се е оказала най-сериозен рисков фактор за смърт­ност сред всички останали причини. И колкото по-силен е стресът, толкова по-ви­сок е този риск – обяснява ръководителят на изслед­ването д-р Том Рус. – Дори и хората в по-леко стресово състояние се намират в рис­ковата група. Обикновено именно те – една четвърт от популацията на нашата планета – не придават зна­чение на симптомите и не се обръщат за помощ към специалистите“.

Зваимовръзка между леките нервни сривове и ранната смърт се проследява още, като се вземат предвид ре­дица други значими факто­ри: тегло, начин на живот, пушене, употреба на алкохол и наличие на диабет. Висока смъртност се наблюдава не просто сред тези, които прекаляват с пушенето или пиенето, а именно сред пациентите, преживели стрес.

СЪБУЖДАЙТЕ СЕ С УСМИВКА!

Има един простичък метод като живот без хленчене, който се оказва доста ефективен.

ПЪРВО, важна е самата настройка. Още от момента на пробуждането ви сутрин не бива да говорите за негативните неща, а най-добрият начин за това е да започнете да забелязвате позитива около себе си, в хората около вас и в целия свят въобще.

ВТОРО, нараства самоконтролът над самия себе си, над мислите ви и над това, което говорите. А това е много важно за всеки човек. Сега само се учите, но с всеки следващ ден все повече ще осъзнавате вашето постижение.

ТРЕТО, по време на този експеримент ще разберете много за себе си, за своето мислене и за начина си на живот. Опитайте! Действително ще ви помогне.

 

Не пренебрегвайте сигналите за „помощ”, които тялото ви изпраща

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

 

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *