Бабини рецепти, които е добре да знаем


Бабини рецепти -полезни за всеки дом

Всеки се разболява. Стрес, безсъние, болки в гърлото, хрема… Можем да се опитаме да ги преборим с бабини рецепти и домашни средства с билки, преди да посегнем към хапчетата.

Очанка при възпалени очи

Помага при леки конюнк­тивити и ечемик. Цвето­вете на очанката наистина напомнят на око – бели с нежно лилав оттенък, с жълти петна и тънки чер­ни линии.

бабини рецептиРецепта: Една чаена лъ­жичка очанка се залива с чаша вряща вода, запар­ва се за 10 минути и се прецежда. Оставя се до изстине. Чиста кърпа се натопява в отварата. Слага се като компрес зс 10 минути върху затво­рените очи.

Всички съдове се изваря­ват преди това 10 минути, за да не попаднат микроби в окото! Добре да се прецежда отварата! Ако се появи дразнене, прекъснете манипулацията.

Валериан при проблеми със съня.

Той е може би най-извест­ното средство при безсъ­ние. Продава се в аптеки­те на хапчета и капки, но можете да си направите и чай от валериан.

Рецепта: Две лъжички раздробен валерианов ко­рен се заливат с една чаша вряща вода, запарват се за пет минути и се пре­цеждат. Пие се на глътки, по няколко чаши дневно. Можете да смесите чая с маточина, защото не е много приятен.

Лайка при запушен нос

Лайката се използва за парни бани при обриви, като чай при стомашни проблеми. Етеричното й масло отпуска схванати  мускули – вероятно защото спира притока на калций в  мускулните клетки,

Рецепта: При кашлица,  прегракнало гърло и хрема помагат инхалации с лайка.  Една лъжица цвят от лайка се залива с половин литър вряла вода и парите се дишат десет минути. Навеждате се над съда, по­кривате главата с кърпа и дишате. Не е необходимо парата да е гореща, за да не се изгорите. 

Внимание при деца! Съд­ът с врялата лайка трябва да е на стабилна маса, в никакъв случай не в лег­лото – има опасност от изгаряне.

Маточина при стрес

Да се отпуснеш в топлата вана – за мнозина това е най-добрият начин да си починеш. Още по-добре е да потопите във водата 60 г листа от маточина в ленена торбичка. Неза­менимо средство против стрес. Като чаят от маточината също е много полезен. Според някои изследвания тя ак­тивира веществото ацетилхолин и по този начин подобрява паметта и ми­словните процеси.

Рецепта: Най-добре през деня да се пият няколко чаши чай. Две лъжички листа от маточина се заливат с една чаша вря­ща вода, запарват се за 10 минути и се прецеждат. Има и пакетчета чай, но те са добри само ако са в опаковка от фолио. Ина­че етеричните масла се изпаряват.

Живовляк при прегракнало гърло

Среща се по полето и нивите, покрай шосетата. Дълги, тънки листа, високи стъбълца с пухкави главички. Листата му от векове се използват за лечение на рани, дори са смятани за универсално лечебно средство. Поради липса на лекарства хирурзите през Втората световна война са лекували инфектирани рани с извлеци от живовляк.

Днес антибиотичното въздействие на пресния живовляк е доказано. Може да се приема и като чай при болки в гърлото и прегракване. Действа благотворно благодарение на слизестите вещества, покриващи гър­лото с предпазващ слой, който успокоява лигави­цата. Освен това съдържа танини, които действат про­тивовъзпалително и болкоуспокояващо. Има и цинк, помагащ за заздравяването на раните.

Рецепта: За гаргара – 2 лъ­жички листа от живовляк се заливат с 250мл студена вода и се оставят за един час. Леко се разбъркват от време на време. После листа­та се изваждат и с водата се прави гаргара.

Салвия при изпотяване

Листата й миришат като камфор, богати са на ете­рични масла и ценни рас­тителни вещества. Още от древността дезинфектиращото им свойство се използва при болки в гърлото, възпаления на сливиците, устната кухина и венците. Чай от салвия помага и при кашлица и настинка.

Рецепта: Използваме при прекомерно потене. Две лъ­жички листа от салвия се кипват с една чаша вода, за­парват се за десет минути. Напитката се пие студена по две чаши на ден. Не трябва да се прекалява с чая от салвия. Етеричните масла съдържат един вид растителен алкохол, който при предозиране може да предизвика сърцебиене, виене на свят и гърчове.

Коприва  при подути крака и ръце

Всеки се е парил от коп­рива. Това й качество се използва при ревматизъм и лумбаго – преди години са препоръчвали удари с прясна коприва по засег­натите места. В днешно време предпочи­таме по-нежните й прило­жения. Сок от пресни листа или чай от изсушени – бога­ти на хлорофил, витамини и минерали като калий, кал­ций и силициева киселина. Прочистват кръвта, дейст­ват пикочогонно, изхвърлят отровите при ревматизъм и подагра, спират възпалени­ята, особено на пикочните пътища. Пролетно време супата от коприва е особено полезна.

Рецепта: При подути кра­ка и ръце – чай от коприва. Три лъжички коприва се за­парват с една чаша вряла вода за 10 минути. Дневно се пият по три чаши.

Джинджифил  при гадене

Действа толкова добре, колкото и хапчетата про­тив гадене от аптеката, но не влияе на централната нервна система, както по­вечето от тях. Успокоява директно в храносмила­телния тракт и затова не причинява умора. При разстроен стомах или гадене от лекарства джинджифилът облекча­ва позивите за повръщане и виенето на свят. Просто сдъвчете парченце или си направете чай.

Рецепта: Два санти­метра корен от джинджи­фил се обелват и се наряз­ват на ситно. Варят се с кората на един лимон и евентуално една лъжичка семена от анасон в един литър вода за 10 минути. Прецежда се и се подслажда с малко мед.

Бременните трябва да се посъветват с лекаря си, тъй като няма достатъч­но изследвания как влияе джинджифилът по време на бременност.

 

 

 

 

7 рецепти при много болежки

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *