Как да се справя с острата болка по езика?

Наскоро, докато си пиех сутрешното кафе, усе­тих остра болка по езика. Цял ден ме боля, а надвечер дори ми беше трудна да гово­ря. Моля да обясните как да се справя с този проблем?

Силвия Стойкова – София

 

Вашият проблем се нарича глосит. По прин­цип съществуват два вида – повърхностна и дълбока форма, В първия случай заболяването е една от проявите на сто­матита, т.е. възпаление на устната лигавица. Дълбокият глосит се ха­рактеризира с появяване на гнойни рани по езика – абсцес или флегмон. В тази ситуация няма да минете без хирургична намеса, защото патоло­гичният процес може да се разпространи върху дъ­ното на устната кухина и да предизвика възпаление в областта под брадичка­та и по шията.

 

ОСТРИЯТ ГЛОСИТ МОЖЕ ДА ПРЕМИНЕ В ХРОНИЧНА ФОРМА И ЗАТОВА Е ВАЖНО ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ СТОМАТОЛОГ

 

След преглед на па­циента и получаване на резултатите от необ­ходимите изследвания лекарят предписва лече­ние, което преди всичко е насочено към отстра­няване на причините за заболяването: Например в случай на механична травма лечението се състои в изпилване на острите краища на счу­пен зъб или корекция на протезата. Една от най-важните лечебни процедури при глосит е изплакването на устна­та кухина с антисептич­ни разтвори. Ако болес­тта е предизвикана от патогенйи микроби, се приемат антибактериални и противовъзпали­телни препарати. За да намалите болката при хранене, се препоръчва щадяща диета – супи, каши, пюрета. В клинич­ната практика се сре­щат специфични видове на тази болест, които се характеризират с ограничени изменения по езика. Например, разбива се т.нар. десквамативен глосит. Симптом е т.нар. географски език. При визуален преглед е видно, че той е нарязан от линии и браздички, ко­ито външно напомнят ге­ографските меридиани. Десквамативен глосит може да се появи като съпътстващо заболява­не при болести на кръв­та, стомашно-чревния тракт, нарушена обмяна на веществата, някои инфекциозни заболява­ния. Терапията на този вид глосит се състои в лечение на основните заболявания.

 

САМО ЗА СВЕДЕНИЕ

Глоситьт всъщност е възпаление на езика, съпровождано с , изменения на неговата структура и цвят. Причините за възникване са различни:

 • изгаряне при употреба на много горещи напитки, както и ако се увличате по лютиви ястия;
 • механична травма, например в резултат на прехапване на езика или увреждането му от острите краища на зъбите;
 • неспазване правилата за лична хигиена в устната кухина;
 • пушенето;
 • злоупотреба със силни спиртни напитки;
 • алергични реакции към пастата за зъби или освежителите за изплакване на устната кухина.

 

Можете да си помогнете и чрез народна медицина. Например отварата от лайков цвят оказва противовъзпалително и болкоуспокояващо действие.

Приготвя се по следния начин: залейте една супена лъжица от смляната суровина с 200 мл гореща вода и сложете на слаб огън за 10 минути. След това изстудете, прецедете и приемайте топла за изплакване на устната кухина.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”Публикувано в категории: Уши, нос и гърло

Автор

2 Коментара »

 1. Помогнете ми,имам проблем със езика от три години,къде ли не ходих какво ли не пих и не го мазах..Извадиха ми зъбите,намериха ми язва на дванадесетопръстника,..От двете страни имам образование като язви зачервено е мястото е ме боли езика,все едно горещо съм пила или като след упойка болката как настъпва моля ви помогнете ми ако някой знае добър специалист да ми препоръча

  Коментар by Петра Тодорова — 27.10.2012 @ 22:14

 2. Нощно време си прехапвам езика, дори имам чувството че го пробождат с игла. Събуждам се често от това. Болката е силна. Помогнете ми с някой добър специалист – тел.0887007140

  Коментар by антони — 12.11.2012 @ 13:07

Напишете коментар