Сладкият корен е сред най-древните билки

Названието на това популярно бобено рас­тение идва от слад­кия му вкус. Билката е много популярна както в Азия, така и в Европа заради силния си отхрачващ ефект.

Използва се при направата на много отвари против кашлица, особено за деца. За първи път за лечебните свойства на билката се спо­менава в древния пътеводи­тел в китайската медицина „Трактат за тревите”, написан 3000 години преди новата ера. И тогава, и сега коренът се включва в състава на множе­ство лекарства. В Тибет смятат, че в сладкия корен се крие тайната на дъл­голетието и той „подпомага появата на шестото чувство.” Билката била широко полярна в Асирия и Шумер, от­където растението се разпрос­транило и в Древен Египет, а оттам и в Европа. В Индия използвали билката при лечение на различни очни болести и дори като средство за подобряване на зрението. Коренът повлиява добре ра­ботата на различни системи в организма, в това чисто сър­дечносъдовата и нервната.

В корейските рецепти слад­кият корен е включен в със­тава на лекарствата за бор­ба с туберкулозата, както и при терапията на различни нервни заболявания и захарен диабет.

В българската народна меди­цина сладкият корен е изклю­чително популярен. Хората го наричат още и женско биле, което е известно със своето успокояващо и противо­възпалително действие. Екстрактът от билката притежава антихистаминни и антиалергични свойства, регу­лира водно-солиевия обмен. Сладникът, както наричат още сладкия корен у нас, действа като стимулант на надбъбречната кора и панкреаса. Лю­бопитното е, че Русия преди 120 години е била основен из­носител на билката за цяла Европа.

През 80-те години на XX век британските изследователи открили ново свойство на сладкия корен. Включили го като основна съставка на препарат за лечение на язва на стомаха и на дванадесето­пръстника.

В традиционната медицина екстракт от билката присъст­ва в повечето сиропи за вся­какви видове кашлица. С годините все повече се раз­ширява сферата за използването на сладкия корен. Скоро той започна да се използва и в гастроентерологията, при комплексна терапия на остри и хронични заболявания на ухото, носа, гърлото, както и в стоматологията. Най-новото приложение на женското биле е в козметика­та, тъй като коренът съдържа натурални компоненти, които имат моментално въздейст­вие при възпалена и зачер­вена кожа. До голяма степен неговото въздействие върху епидермиса напомня това на кортизона, но няма неговите нежелани ефекти.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно » Народни рецепти за здраве

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Представяме ви примерни ястия за здраво сърце

Причини за косопада и лечението му – част 2

Научете защо страдате от косопад и как да го лекувате

Човек има между 100 000 и 150 000 косъма на главата си.

Ето как с мента и зелен чай подсилвате вашата памет

Не само гинко билоба помага човек да има силна памет. С помощта на мента и на зелен чай можете да получите отлични резултати

Как някои сгради ни влияят негативно?

Все повече нарастват подозренията, че сградите, в които живеем или работим, влияят зле на здравето ни. В САЩ плесените се считат за главния виновник за проблеми и са се превърнали в основна грижа за много собственици на жилища. Според съвременни данни от пресата те влияят на американските семейства със своята токсичност и значителен брой жилища за милиони долари е трябвало да се разрушат до основи, за да се изкорени проблемът, което е провокирало криза в бизнеса с имущественото застраховане.

Какво показва, че желязото „изтича“ от организма – част 3

Сигналите, че не ни достига желязо, са доста разнообразни. Трудно е да се каже кой симптом се проявява първи, но при всички случаи не подминавайте следните изменения:

На кого най-често не му достига желязо – част 2

Ето кои хора най-често страдат от недостиг на този микроелемент.

ДИПРОФОС / DIPROPHOS

ДИПРОФОС е медикамент от групата на глюкокортикостероидите. Прилагането му помага при сърбеж от алергични реакции, подуване, отоци, възпалителни процеси със зачервяване и болка. Препоръчва се при артрит, ишиас, лумбаго, костни заболявания, бронхит, бронхиална астма, след ухапване от насекоми, кожни страдания от рода на псориазис, кистозно акне, при косопад и белези от рани. Овладява болката и възпалението.

Уникално средство подобрява зрението и повишава имунитета

Много хора използват компютър или друго мобилно устройство поне по 6 или 7 часа всеки ден. Затова е важно да се грижим за зрението. Тази рецепта е уникална

Храната, която гарантира отлично зрение

Ако увеличите приема на някои храни, ще си гарантирате отлично зрение.
Няма да ви представлява никаква трудност да ги включите в менюто си, но пък за сметка на това ще имате силно зрение като на орлите.

Ето как да се закалим с желязо!

Полезната мицеларна вода: Можете да си приготвите и сами у дома

Някои читатели за първи път чуват термина мицеларна вода, други я познават, защото си я купуват и я използват. Но вие сами лесно и бързо можете да си приготвите у дома