ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Десислава Атанасова: До месец хората ще усетят намаление на цените на медикаментите!

  • Краят на седмицата предизвести и края в министерстването на здравния министър д-р Стефан Константинов. Той подаде оставка от поста, а премиерът Бойко Борисов я прие. Още на следващия ден стана ясно, че в неговото кресло ще седне досегаш­ната шефка на парламентарната здраве на комисия – Десислава Атанасова. „Тя е единствената, която може да влезе веднага в работата“, каза премиерът Бойко Борисов, коментирайки защо се е спрял тъкмо на нея.

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в град Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Владее английски, немски и руски език. Омъжена. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС. От 14 юли 2010 г. е председател на Комисията по здраве­опазване. Тя замени на поста подалия оставка Лъчезар Иванов. Ето какво коментира часове след официалното й представяне новият здравен минис­тър, както и шефове на пациентски организации, лекари и председателят на Българския лекарски съюз.

  • С министър Дянков в момента работим добре, каза номинираната за здравен министър

–  Г-жо Атанасова, какви ще бъдат първите действия, които ще предприемете като здравен министър?

–  Ще подкрепя създаването на анкетната комисия за ле­карствената политика, която бе предложена от опозиция­та. Именно тази комисия ще провери какви са били цените на лекарствата през този период от две години, на какво се дължи промяната им. Имам конкретни идеи за мерки за промени в нормативната база, в подзаконовата нормативна уредба. Така, както съм споде­ляла в качеството си на пред­седател на здравната комисия. Оставам на същото мнение, че не са необходими драстични промени в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекар­ствените продукти, а по-скоро ще обърна внимание на подза­коновата нормативна база. Не желая да се ангажирам с проценти. Надявам се, че в рам­ките на месец потребителите ще усетят намалението. Сега е моментът, в който трябва ДА СЕ ПОДГОТВЯТ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, така че през следващите годи­ни да бъдат въведени диагнос­тично свързаните групи. Всички знаете, че здравеопазването е много тежка сфера.

–  Как работите с минис­тър Дянков?

–  С министър Дянков в мо­мента работим добре. Като ресорен вицепремиер с ресор здравеопазване сме коменти­рали много теми, включително и законопроекти, които са обсъждани от Народното съ­брание. Така че нямам разлика в позицията си на председател на здравната комисия и вече като номинация за здравен министър.

–  Ще ревизирате ли ра­ботата на предшественика си Стефан Константинов в министерството и кога?

–  Аз мисля, че е достатъчно ясно за всички и за обществото кой какво е свършил. Не, няма да се връщаме назад. Когато е било необходимо, съм комен­тирала какво е направено и какво не, и какво би могло да бъде направено. Така че ще се съсредоточа в действията си напред.

–  Премиерът каза ли ви какво иска от вас?

–  Да има спокойствие в сис­темата, да има доволни пациенти, да има доволни лекари.

–  Ползвате ли се с подкрепата на съсловните организации?

–  Д-р Райчинов ми се обади да ме поздрави, надявам се, че вие ще отрази­те мнението на съсловните организации. Предполагам, че бих могла да получа под­крепата и на останалите политически партии в пар­ламента. Смя­там, че всички колеги ме ПОЗНАВАТ КАТО КОНСЕНСУСНА ЛИЧНОСТ и диалогичен човек, който винаги е изразявал станови­щето, че здравеопазването е надпартийна тема и решени­ята трябва да се вземат със съгласие.

– Ще има ли промяна в системата на здравното осигуряване?

– Мисля, че не се предвижда. И в парламентарната група не сме предвиждали промяна на Закона за здравното оси­гуряване. Мисля, че трябва да се обърне най-накрая сериозно внимание върху специализацията на лекарите. Трябва да спрем изтичането на кадри от България и мисля, че това би могла да бъде лесна и бърза и реална стъпка.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *