За да се противопостави тялото ви на оксидативния стрес трябва да произвежда повече антиоксиданти

Нашето тяло непрекъснато реагира с кислорода, който дишаме и клетките ни непрекъснато произвеждат енергия, а в следствие на тази дейност се образуват силно реактивни молекули наречени свободни радикали. Свободните радикали взаймодействат с други молекули в клетките, което може да доведе до окислително увреждане на белтъчините, мембраните и гените. Окислителното увреждане е причината за много заболявания, като рак и болестта на Алцхаймер, а също така има влияние върху стареенетона организма. Производство на свободни радикали може да се предизвикат и от замърсяване, слънчева светлина и тютюнопушене.

За да се противодейства на оксидативния стрес, тялото произвежда много антиоксиданти за да се защити. Способността тялото ви да произвежда антоксиданти се контролира от генетиката ви,  а също така е повлияна от излагането на организма на различни диети и тютюнопушене. Промените в живота ни, които включват замърсяване на околната среда и нездравословна диета означават, че в днешно време сме изложени на повече свободни радикали отколкото преди.

Вътрешното производство на антиоксиданти не е достатъчно за неутрализиране на свободните радикали. Трябва да си помогнете на организма като приемата храна богата на антиоксиданти, както и на витамини Е и С и бетакаротин. Също така е добре да приемате и микроелементи, които са компоненти на антиоксидантните ензими като селен, мед, цинк и манган. Освен това диетата ви трябва да е богата на фитоестрогени, флавоноиди, фенолни киселини, бутилхидрокситолуен, който се използва за консервиране на храни.

Доматите съдържат пигмент наречен ликопен, които е отговорен за червения им цвят и е мощен антиоксидант. Ликопенът е силно концентриран и в динята. В цитрусовите плодове като портокали, лимони, грейпфрути и зелени лимони има много естествени вещества като каротеноиди, флавоноиди, терпени и  кумарини, които ни защитават от различни заболявания. Винаги е добре да се ядат цели плодове, защото така те са най-полезни. Черният и зеленият чай също са много полезни и имат антоксидантни свойства. Най-мощният антиоксидант се съдържа в зеленият чай и се нарича кетахин. Бетакаротинът е оранжев пигмент виновен за оранжевия цвят на морковите. Бетакаротинът е антиоксидант, които помага при борбата с рак на белия дроб.

Проучванията показват, че хорта, които са включили в диетата си плодове и зеленчуци са намалили риска си до минимум да се разболеят от рак, сърдечни заболявания и инсулт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *