Анхедония – невъзможността човек да получи удоволствие от приятни изживявания

Анхедонията е невъзможността човек да получи удоволствие от приятни изживявания. За пръв път е открита през 19 век, но за нея не се говори до края на 1980 година. Сега е призната като основен симптом на депресията и научните изследвания от Института по психиатрия в Лондон хвърлят нова светлина върху връзките между мозъка и депресивното състояние.

Хората с анхедония имат много плоско настроение. Те не могат да реагират правилно и не чувстват нищо, когато имат приятни изживявания. Това най-добре се описва с примери като: майката не се радва, когато си играе с бебето, футболистът не се радва, когато е вкарал победния гол, тинейджър не се радва, ако е взел успешно шофьорски курс и т.н.

Депресията засяга един от пет души по някое време от живота му и е много опасно заболяване често водещо до самоубийство. Депресията може да бъде предизвикана от тъжно събитие или от дисбаланс в мозъчната химия. Анхедонията понякога може да продължи и след депресията, но най-често си отива с нея. Лекарства като антидепресанти се справят само частично със симптомите на анхенодията. Правят се различни изследвания с, които лекарите се опитват да идентифицират конкретни области в мозъка свързани с анхенодията и депресията. Например използва се магнитен резонанс за сканиране на мозъка. Това сканиране улавя разликата в магнитните свойства на кислород и хемоглобин, когато кислородът се доставя в активните области на мозъка.По този начин учените може да видят промените, които настъпват в мозъка по време на неговата дейност.

През 2005 г. в Института по психиатрия в Лондон са използвали магнитен резонанс за да бъдат сравнени 12 души с анхедония с 12 души с депресия и с 12 здрави индивида. Те определили три области на мозъка, които работели по различен начин: префронталния кортекс, вентралната стриатума, амигдалата. И трите са включени в реакцията на мозъка към тъжни и щастливи стимули. Установено е, че при хората с анхедония главния мозък трябва да работи по-усилено за да може да се регистрира щастие, и от там идва по-слабата активност в амигдалата и стриатума. С течение на времето се получават все по-нови проучвания, които може да доведат до по-успешно лечение на това заболяване.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *