БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Сривът във вегетативната нервна система обърква целия организъм

Сривът във вегетативната нервна система – това не е болест, а само комплекс от симптоми, но с времето  може да доде до развитие на много сериозни заболявания.

вегетативната нервна система

Голям е процентът страда­щи от това състояние – сриване на вегетативната нервна система – както деца, така и възрастни, по-точ­но жени между 20 и 40 години. Но понякога ги приемат за мними болни. И лекарите смятат така. А страданията, които изпитвай те, въобще не са измислени! Най-лошото е, че ако дълго време си затваря­те очите за тези симптоми, можете да си докарате сери­озни проблеми със здравето: хипертония, исхемична болест на сърцето, бронхиална астма, язвена болест и т.н.

 

 

Болестта може да е мнима, но страданията са истински – симптоми на срив на вегетативната нервна система

 

Тези хора постоянно изпит­ват слабост и спад на силите си, те биват хвърляни ту в горещи, ту в студени вълни. Често се оплакват от главо замайване, проблеми със съня и болки в областта на сърце то. Изпотяват им се дланите и стъпалата, треперят им ръцете, пресъхва им устата. Понякога без никакъв повод и причина започват да се задъх­ват и могат всеки момент да припаднат. Температурата им скача: ту се повишава, ту се понижава. Същото е и с кръвното налягане. В някои моменти страдалците може да изпаднат в безпричинен ужас и страх от смъртта – това със­тояние медиците го наричат паническа атака. Възможни са и странични явления от страна на стомашно-чревния тракт: подуване и болки в корема, сто­машно разстройство. Явно са налице всички при­знаци на сериозна болест. Изследва­нията обаче по­казват, че всички органи и систе­ми функционират правилно и няма никаква органична патология.

 

Основна причина е срив във вегетативната нервна система

 

Ако тя работи правилно, контро­лира и управля­ва всички жизнени процеси. Понякога ни кара решително да се противопоставим на стресовете, друг път – точно обратното – дава възможност на организма да си отдъхне. Но ако този тънък механизъм се разконцентрира, настъпва пълна бъркотия: двата отдела на вегетативната система се включват в работа в най-не- подходящия момент. Например може през нощта да получите силно сърцебиене и тревога, а на важен изпит, когато е най-напрегнато – изведнъж ви избива на сънливост и пълно безразличие.

Обикновено в основата на такова безредие лежи наследствена дисфункция на специ­фичните вегета­тивни центрове на главния мозък. Но причина могат да станат и хронич­ният стрес, както и сериозна болест и не на последно място – прекалено физическо нато­варване, силно емо­ционално сътресение също.

 

Основана за лечението на вегетативната нервна система е психиката

 

По-рано вегетоневрозата се лекуваше от невролозите, но сега все по-често в лечението се включват психолози и пси­хиатри. Отдавна тази болест се отнася към психиатрията в международния класификатор. Именно затова лекарственото лечение (съдови препарати, ноотропи, антидепресанти и т.н.), както и общоукрепващи- те методи, като иглотерапия лазеротерапия, масаж, бани, лечебни душове – не са основни лечебни методи и се прилагат само под контрола на лекаря. Задачата на психиатъра е да изтласка от подсъзнанието на човека неговите страхове комплекси и неврози и да го на­учи да ги контролира. Много е важна работата над самия себе си. Дори най-съвременното гра­мотно подбрано лечение няма да помогне, ако страдащият от вегетосъдова дистония не се научи да се отпуска. Няма да е излишно да се научите да дишате правилно – може да ви изглежда несериозно, но е мно­го ефективно.

 

Освен психологична е необходима и физическа закалка

 

Още древните са казали: „Здрав дух в здраво тяло“, за­това хората с такива пробле­ми са длъжни да си осигурят здравословен сън, разходки на свеж въздух, никакъв алкохол и цигари, по-малко време пред телевизора, по-малко време и пред компютъра. Редувайте работата с почивката. Много са важни физическите упраж­нения – особено плуването.

Както и бягането. За вас не са полезни упражненията, при които се налага краката да се вдигат нагоре. Скоковете също не се препоръчват. Избяг­вайте упражненията с голяма амплитуда при движение на главата и тялото; избягвайте рязкото и бързо изпълняване на движенията и упражненията с продължителни статични уси­лия. Изберете си натоварване, подходящо за вас, така органи­змът няма да се пренапрегне, а ще получи удоволствие от физическата активност. След упражненията – контрастен душ, който отлично тренира кръвоносните съдове и закалява нервите.

 

За хората със слаба вегетативна нервна система е нужна специална диета

 

Хипертониците да намалят солта, пържените продукти и тестените изделия, както и чая, кафето, маринатите. За вас е полезна храна, съдържа­ща калий и магнезий – овесена каша, соя, фасул, грах, кайсии, шипки, зарзали, стафиди, мор­кови, патладжани, лук, салата, магданоз, ядки. Тези вещества участват в провеждането на нервните импулси, подобряват работата на кръвоносните съ­дове и сърцето и спомагат за възстановяване на нарушения баланс между дяловете на веге­тативната нервна система.

Хипотониците да наблягат на храна, богата на йод.

впрочем:

Имайте предвид, че и ня­кои болести могат да обър­кат и нарушат работата на вегетативната нервна система. Такива са неврологичните, психическите и ендокринните заболявания. Но запомнете, че понякога такива тежки инфекции ката грипа например, също водят до срив в нервната регулация. А също така че­репно-мозъчните травми и други болести.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс – чудо за възстановяване на мозъка

лечение на вегетативна нервна система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *