Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Заболявания причиняващи мъжко безплодие

Повече от 90% от случайте на безплодие при мъжете се дължат на нисък брой сперматозоиди, лошо качество на спермата или и двете. Останалите случай на мъжки стерлитет може да са причинени от редица фактори като анатомични проблеми, хормонален дисбаланс, както и генетични дефекти. Аномалиите при сперматозоидите може да бъдат причинени от редица фактори включително вродени дефекти при раждане, излагане на химически вещества и др. В много случай не са известни причините за аномалиите, които са настъпили при сперматозоидите. Сперматозоидните аномалии се категоризират от това дали имат влияние върху брояна сперматозоидите, върху движението или формата им.

Нисък брой сперматозоиди (олигоспермия). Броят на сперматозоидите, който е по-малък от 20 милиона / мл, се счита за нисък брой на сперматозоидите . Азооспермия се отнася до пълната липса на сперматозоиди при еякулация и е причина в 15% от случайте за безплодие при мъжете. Броят на сперматозоидите може да бъде намален, ако има частично запушване в каналите през, които преминават сперматозоидите.

Лошата подвижността на сперматозоидите (Asthenospermia). Подвижността на сперматозоидите е способността на спермата да се движи. Ако движението е бавно, а не в права линия или и двете, сперматозоидите имат затруднения при проникването във външната обвивка на яйцеклетката. Лошата подвижност на сперматозоидите може да бъде свързана с фрагментацията на ДНК и може да увеличи риска от предаване на генетични заболявания.

Патологична морфология на сперматозоидите (Teratospermia). Морфологията се отнася до формата и структурата. Необичайната формата на сперматозоидите е една от причините те да не могат да оплодят яйцеклетката. Около 60% от сперматозоидите трябва да бъде нормални по размер и форма за да може яйцеклетката да бъде оплодена нормално. Перфектната структура на сперматозоидите е с овална глава и дълга опашка. Причина за безплодие при мъжете може да бъдат и всякакви структурни аномалии.

Крипторхизъм. Крипторхизмът е състояние, което обикновено се наблюдава при новородени, в тези случай тестисите не могат да се спуснат от корема в скротума. Крипторхизма е свързан с леко до тежко увреждане на производството на сперматозоиди.

Хипоспадия. Това е вроден дефект, в който пикочното откриване е на долната страна на пениса, и може да попречи на сперматозоидите да достигнат шийката на матката, ако не се коригира хирургично.

Хипогонадизъм е общото име за тежък дефицит в гонадотропин-рилизинг хормон (GnRH), основният хормон, който сигнализира за процеса, водещ  до освобождаване на тестостерон и други важни репродуктивните хормони. Ниските нива на тестостерон може да доведат до производството на дефектни сперматозоиди. Хипогонадизъмът обикновено е резултат от редки генетични заболявания, засягащи хипофизната жлеза.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Заболявания причиняващи мъжко безплодие

  1. Pingback: Гастросхизис – една зачестяваща патология при новородените

  2. Pingback: Д-р Андрей Петров: „Терапията с тестостерон при мъжете може и да навреди!” | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *