Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Д-р Андрей Петров: „Терапията с тестостерон при мъжете може и да навреди!”

След 60-годишна възраст от хормоналния дисбаланс са засегнати 50-80% от представителите на силния пол, уточнява специалистът!

Женският климакс – хормоналното пренастройване на организма при излизане от детеродна Възраст – е добре изследван от учените. В последните години лекарите обръщат сериозно внимание на климакса при мъжете. Според статистически дан¬ни на Американската медицинска асоциация повече от 25млн. мъже, навършили 40-45 години, започват да усещат или вече . имат неприятни „срещи“, свързани с андропаузата. За това какво е мъжкият климакс, как да се преборим с него ни разказа урологът д-р Андрей Петров, главен лекар в Многопрофилна клиника „Столичен доктор“.

– Д-р Петров, защо чак сега мъжкият климакс предизвиква такъв интерес в обществото?

– Работата е в това, че мъжете в наши дни стана­ха много активни и не им е безразлично как се чувстват след навършване на 60 години. Никой не иска да поеме по стълбището, водещо надолу. За мъжете след 50 години проявите на климакс са „в реда на нещата“ и се наблю­дават при 30-50% от тях. След 60-годишна възраст той става характерен, засегнати са 50-80% от мъжете.

– Какво се случва с тях след тази възраст?

– За съжаление с напредва­не на възрастта всички губим част от активното насища­не на кръвта си с хормони. Това е, защото органите ни, отговорни за изработването на тези хормони, постепенно намаляват активността си и възможността да ги произвеждат. Това е съвсем естествен процес: при на­стъпването на определена възраст, говорим за 55-60 години, половите ни жлези се променят и не могат в достатъчна степен да произвеждат полови хормони.

– Защо тези хормони се оказаха толкова важни и за мъжете?

– Най-силният мъжки полов хормон е тестостеронът. Той придава „мъжкия“ ни об­лик. Определя развитието на мускулните тъкани при мъжете, особеностите на строежа на скелета, участв в разпределението на окос­мяването по мъжкото тяло. Общо казано, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТОЗИ ХОРМОН ние „изглеждаме“ като мъже.

Когато с напредването на възрастта тестостеронът намалява своето количество в кръвта, силният пол за­почва да губи своите мъжки качества: мъжът физически става по-слаб, неенергичен, костите не са така здрави, трудно се съсредоточава и понякога му трябва повече време, за да вземе каквото и да е решение. Да не забравяме, че и сексуалната активност при мъжете много рязко спада.

Как можем да се преборим с това състояние?

– Много фармацевтични компании заливат пазара с какви ли не хормонални пре­парати, които имат заместителен ефект на тестостерона. Така че когато организмът спре да произвежда хормона или е недостатъчен, да може да се внася отвън като медикамент. Хормоно- заместителната терапия се възприема като средство за подмладяване от някои мъже, но тя невинаги е верният лек за всеки. Медикаментозното приложение на тестостерон подобрява състоянието на някои, но това не означава, че действа при всички.

Възможно ли е хор­моналните препарати да преустановят процеса на стареене?

– Пълното спиране на про­цеса на стареене не е възмож­но, все още не е по силите на учените да го направят. С помощта на хормонална­та терапия се търси начин старостта да не е толкова безсилна, да има възможност мъжете до края на живота си да поддържат едно добро качество на живот. Изкуст­веното повишаване на хор­моналното ниво в организма на мъжете ще им помогне да запазят физическите си сили, да поддържат в добро състояние сърдечносъдовата си система, да не се понижава добрият холестерол в кръв­та, за който голяма и основна роля играят точно половите хормони. Така ще могат да водят по-продължително вре­ме активен начин на живот. Количеството на хормоните влияе и върху калция в кости­те, те стават по-крехки и затова счупванията след 60- годишна възраст са по-тежки и по-трудно лечими.

На каква възраст започва да се понижава количе­ството на тестостерона при мъжете?

– След навършване на 50 години нивото на хормона спада с 25%. Разбира се, има и изключения, този спад е много индивидуален. Статис­тически данни доказват, че 50-ТЕ ГОДИНИ ПРИ МЪЖЕТЕ СА ПРАГ, който няма как да подминеш. Намаляването на хормона в организма в никакъв случай не е внезапно – навършваш 50, а на следващата сутрин се събуждаш и усещаш как рязко в кръвта ти е намалял тестостеронът.

Как е възможно да се провери наличността на хормона?

– Има различни анализи, с помощта на които може да се определи хормоналният статус на мъжете. Така нареченият синдром на хор­монален дисбаланс има раз­лични клинични прояви: нару­шение на паметта, проблеми с уринирането, най-чести са нарушенията на сърдечносъ­довата система.

Когато един мъж според тези симптоми усети, че хормоналния му баланс не е наред, какво трябва да направи?

– Преди всичко трябва да посети лекар и да обсъдят заедно ситуацията. Задъл­жително това трябва да бъде много добър специалист, който още в началото да направи първо изследвания, а не веднага да предпише заместителна хормонална те­рапия. Тази терапия е строго индивидуална, определя се според нуждите на конкрет­ния пациент и съвсем не е без­опасна. Затова непременно трябва да се търси и намери точният специалист.

Какви могат да бъдат последствията от непра­вилната хормонотерапия?

– За съжаление хормоните предизвикват висок ръст на хормонозависимите клет­ки в простатата. Неряд­ко заместващата терапия предизвиква злокачествени изменения именно в прос­татата, които могат да имат фатален край. Когато започне да се възстановява хормоналният баланс с меди­каменти, е наложително да се знае точното здравословно състояние на пациента, за да му се помогне, а не да се увреди още повече.

С какво трябва да за почне една заместителна хормонотерапия?

– Както вече споменах, трябва да има строго инди­видуален подход към всеки пациент. Преди всичко непре­менно трябва да се направят изследвания на урологичната, сърдечносъдовата и дихателната система. Тези консултации се правят от съ­ответните специалисти. Ако се докаже, че няма проблеми в тези жизненоважни системи, се назначават хормонални препарати.

Заместителната хормо­нална терапия действително може да подобри много ка­чеството на живота на пациентите, но специалистът извършва контролни прегле­ди и ще даде указания колко време и как да протече те­рапията. Самолечението при хормоналната заместителна терапия е недопустимо.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *