Какво не знаем за Лимфостазата

Моя приятелка – хи­рург, извършваща дълги и много сложни операции на кръвоносните съдо­ве, изведнъж започна да напълнява. И напълняваше някак странно: от кръста надолу. Всеки 3-4 месеца трябваше да си купува панталон, един размер по-голям и този процес не мо­жеше да бъде спрян. Тя изпробва много диети, но без резултат и се беше отчаяла, мислейки, че причината за пълнота­та й е във възрастовата хормонална реорганиза­ция на организма.

Казват, обущарят винаги ходи със скъсани обувки. И се оказа, че тази приказка е вярна! Съдовият хирург не успя навреме да си поста­ви правилната диагно­за и пропусна да оцени правилно причините за прогресиращата си пъл­нота. Всичко си дойде на мястото, когато приеха в нейното отделение пациентка с лимфостаза. Точно тогава тя си спомни, че също попада в рисковата група за това заболяване, тъй като „стоящата” й работа е една от основните причини за нарушения в лимфния поток, което води до оток, а оттам и до напълняване. Тази рискова група включва не само лекари, но също така и учители, ди­ригенти, изпълните­ли и т.н. Мисля, че всички те трябва да имат предвид опасността от развитието на заболяването както и задължително да се ангажират с про­филактични мерки за предотвратяването й. А те не са никак трудни.

Профилактиката на заболяването

Грижете се внима­телно за ръцете и крака­та си: не позволявайте появата на пукнатини по петите и режете нокти­те си внимателно, тъй като всяка микротравма може да се превърне в отворена врата за проникване в тялото на инфекция и причина за развитието на инфекци­озен процес, увреждащ кръвоносните съдове. Носете широки дрехи, които в никакъв случай няма да ви причинят нарушения в кръвообращението. Подлагайте се дозирано на всички процедури, свързани с висока температура, особено слънчеви и парни бани, които водят до нарушаване на кръвооб­ращението в организма и повишават кръвното налягане.

Ходете повече пеша, за да поддържате винаги кръвоносните си съдове и клапите им в тонус.

Всяка вечер осигуря­вайте почивка на крака­та си: в легнало положе­ние сложете възглавница под тях, малко над висо­чината на главата си.

Това е всичко.

Клинична картина на болестта

Основният клиничен симптом е оток. Той е блед, неболезнен, и в по-напредналите стадии променя конфигурацията на крайника. Отначало е мек, но след време става твърд. Освен това се развива пахидермия – хи­пертрофия на кожата, космите падат, а ноктите се деформират. Появява се хиперпигментация и хиперкератоза – кожата се лющи и се покрива с люспи.

С нарастване на отока се появяват и субективни оплаквания от страна на пациента – тежест в засегнатия крайник и затруднени движения.

Заболяването проти­ча в четири стадия:

Първи: появява се оток, който изчезва на­пълно при покой и при повдигане на крайника. Отокът е мек и при на­тиск остава трапчинка.

Втори: отокът е постоянен и при покой намалява, но не изчезва напълно. Той е мек и при натиск остава трапчинка.

Трети: отокът е твърд, не намалява при покой и повдигане на крайника и не остава трапчинка при натиск.

Четвърти: твърд оток, който деформира крайника. Развиват се тежки изменения по кожата. Двигателната функция е ограничена. Заболяването в този стадий е известно като слонски крак или елефантиаза.

Медицинска енциклопедия

Просто казано – оток на тъканите, който се дължи на различни причини: вродени аномалии на лимфните съдове, възпаление, нарушения в циркулирането на кръвта и лим­фата по съдовете поради разширени вени, травми, затлъстяване, сърдечно или бъбречно заболяване, продължително излагане на слънчева топлина или в парна баня, хирургична интервенция.

 


Публикувано в категории: Болести на кръвта » Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

ВАЗОНИТ / VASONIT

Лечението с ВАЗОНИТ подобрява функциите на кръвоносните съдове. Приемът на медикамента гарантира разширяването и пропускливостта им. Подобреното кръвообращение се дължи и на увеличената еластичност на червените кръвни клетки.

8 съвета за по-добър сън

Трябва да намерите начин да спите добре! Колкото по-спокоен е сънят ви, толкова повече сте здрави!

Отокът на глезените може да ви подсказва, че е време да отидете на лекар!

Подуването на глезените е често срещано явление, особено ако сте пътували дълго време.

Нарушение на съня при децата

Това причинява оплаквания най-вече у тези, които трябва да стават, за да ус­покояват детето. За него нощното събуждане е нещо съвсем „нормално“.

Нарушения на цикъла – олигоменорея, полименорея

Нарушение на цикъла означава, че той е станал или твърде дълъг, или твърде къс, или че изоб­що липсва кървене.

Защо е полезно да се пие топла вода?

Светът открива топлата вода! Простички истини, които българинът знае от авторитетното наследство на Дънов и Петър Димков, сега стават ”откритие” на водещи задгранични изследователи. Ето техните аргументи за твърдението, че денят трябва да се започва с чаша топла вода!

Нарушения на сърдечния ритъм и екстрасистоли

Сърцето работи само, когато непрекъснато по­лучава нареждания.

Нарушения в кръвообращението (витринна болест, клаудикацио интермитенс)

Втвърдените и задебелени артерии не могат повече да снабдяват мускулите с достатъчно кръв.

Сърце и кръвообращение

Сърцето тупти неу­морно, от раждането до смъртта, сто хиляди пъти на ден, два и половина милиарда пъти в хо­да на един седемдесетгодишен живот.

Нарушения в резорбцията на червата

Най-често след това на организма липсват ми­нерални вещества, витамини или белтъчини.

КОНКОР / CONKOR

Този медикамент принадлежи към групата на бета-блокерите, прилагани при регулиране на сърдечната дейност. Ролята на КОНКОР е да забави сърдечния ритъм, като при това се подобрява ефективното изпомпване на кръвта. Препоръчва се при високо артериално налягане и ангина пекторис.

От съня зависи количеството на телесните мазнини

Американски учени откриха прост начин за контрол върху количеството на телесните мазнини. Според тях то зависи от стабилния режим на съня. Важно е кога си лягаме и кога се събуждаме, и дали това се случва постоянно.