Какво не знаем за Лимфостазата

Моя приятелка – хи­рург, извършваща дълги и много сложни операции на кръвоносните съдо­ве, изведнъж започна да напълнява. И напълняваше някак странно: от кръста надолу. Всеки 3-4 месеца трябваше да си купува панталон, един размер по-голям и този процес не мо­жеше да бъде спрян. Тя изпробва много диети, но без резултат и се беше отчаяла, мислейки, че причината за пълнота­та й е във възрастовата хормонална реорганиза­ция на организма.

Казват, обущарят винаги ходи със скъсани обувки. И се оказа, че тази приказка е вярна! Съдовият хирург не успя навреме да си поста­ви правилната диагно­за и пропусна да оцени правилно причините за прогресиращата си пъл­нота. Всичко си дойде на мястото, когато приеха в нейното отделение пациентка с лимфостаза. Точно тогава тя си спомни, че също попада в рисковата група за това заболяване, тъй като „стоящата” й работа е една от основните причини за нарушения в лимфния поток, което води до оток, а оттам и до напълняване. Тази рискова група включва не само лекари, но също така и учители, ди­ригенти, изпълните­ли и т.н. Мисля, че всички те трябва да имат предвид опасността от развитието на заболяването както и задължително да се ангажират с про­филактични мерки за предотвратяването й. А те не са никак трудни.

Профилактиката на заболяването

Грижете се внима­телно за ръцете и крака­та си: не позволявайте появата на пукнатини по петите и режете нокти­те си внимателно, тъй като всяка микротравма може да се превърне в отворена врата за проникване в тялото на инфекция и причина за развитието на инфекци­озен процес, увреждащ кръвоносните съдове. Носете широки дрехи, които в никакъв случай няма да ви причинят нарушения в кръвообращението. Подлагайте се дозирано на всички процедури, свързани с висока температура, особено слънчеви и парни бани, които водят до нарушаване на кръвооб­ращението в организма и повишават кръвното налягане.

Ходете повече пеша, за да поддържате винаги кръвоносните си съдове и клапите им в тонус.

Всяка вечер осигуря­вайте почивка на крака­та си: в легнало положе­ние сложете възглавница под тях, малко над висо­чината на главата си.

Това е всичко.

Клинична картина на болестта

Основният клиничен симптом е оток. Той е блед, неболезнен, и в по-напредналите стадии променя конфигурацията на крайника. Отначало е мек, но след време става твърд. Освен това се развива пахидермия – хи­пертрофия на кожата, космите падат, а ноктите се деформират. Появява се хиперпигментация и хиперкератоза – кожата се лющи и се покрива с люспи.

С нарастване на отока се появяват и субективни оплаквания от страна на пациента – тежест в засегнатия крайник и затруднени движения.

Заболяването проти­ча в четири стадия:

Първи: появява се оток, който изчезва на­пълно при покой и при повдигане на крайника. Отокът е мек и при на­тиск остава трапчинка.

Втори: отокът е постоянен и при покой намалява, но не изчезва напълно. Той е мек и при натиск остава трапчинка.

Трети: отокът е твърд, не намалява при покой и повдигане на крайника и не остава трапчинка при натиск.

Четвърти: твърд оток, който деформира крайника. Развиват се тежки изменения по кожата. Двигателната функция е ограничена. Заболяването в този стадий е известно като слонски крак или елефантиаза.

Медицинска енциклопедия

Просто казано – оток на тъканите, който се дължи на различни причини: вродени аномалии на лимфните съдове, възпаление, нарушения в циркулирането на кръвта и лим­фата по съдовете поради разширени вени, травми, затлъстяване, сърдечно или бъбречно заболяване, продължително излагане на слънчева топлина или в парна баня, хирургична интервенция.

 Публикувано в категории: Болести на кръвта » Сърце и кръвоносна система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Изненадващи факти за човешкото тяло

Човешкото тяло е необятна бездна, която крие множество тайни.
Ако някой ден успеем да ги разучим докрай, можем да ги използваме за подобряване на физическото и здравословното ни състояние.

Болестите могат да се диагностицират по ръцете (I част)

Ръцете са като огледало на здравословното ни състояние. Именно по тях могат да се диагностицират редица заболявания.

СИАФЕН / SIAFEN

СИАФЕН е продукт с ибупрофен, т.е. с очакван противоревматичен ефект; нестероидно противовъзпалително. Прилага се локално под формата на гел с цел обезболяване, овладяване на възпалението и отока. СИАФЕН гел е ефективен при ревматични, мускулни и умерени артритни болки. Има способност да постига бърз ефект, прониквайки бързо в тъканите. Действа добре и при невралгии и навяхване.

ДИПРОФОС / DIPROPHOS

ДИПРОФОС е медикамент от групата на глюкокортикостероидите. Прилагането му помага при сърбеж от алергични реакции, подуване, отоци, възпалителни процеси със зачервяване и болка. Препоръчва се при артрит, ишиас, лумбаго, костни заболявания, бронхит, бронхиална астма, след ухапване от насекоми, кожни страдания от рода на псориазис, кистозно акне, при косопад и белези от рани. Овладява болката и възпалението.

Спортът подмладява – ето как! (доказателства)

Редовното физическо натоварване помага не само да имате добър общ тонус и мускулатура. Спортът действа подмладяващо – за това има най-малко 6 доказателства.

Как да премахнете оток?

Как да премахнете оток – един въпрос, който тревожи много хора.

ДОЛГИТ / DOLGIT

ДОЛГИТ е крем за външно приложение с болкоуспокояващо въздействие. Препоръчва се при ревматични болести на опорно-двигателния апарат, артрози, болки в ставите, мускулен ревматизъм, отоци и болезнени възпаления на сухожилия и околоставни тъкани; при скованост и болки в кръста и гърба. Има положителен ефект при битови и спортни травми, навяхване и разтежения.

АСПЕТИН / ASPETIN

АСПЕТИН е лекарствен продукт, препоръчван при главоболие, висока температура, костно-ставни и мускулни болки, за профилактика и лечение на инфаркт и инсулт, при ангиопластика и коронарен байпас, за профилактика на артериална тромбоемболия и лечение на перикардит.

Плюсове и минуси на кафето

Любимото кафе: кога помага и кога вреди? Според специалистите плюсовете му засягат мозъка и талията, а минусите – бъбреците и костите.

Това са билки за добро кръвообращение и здрави вени!

Проблемите с кръвообръщението във вените може да са резултат от заболяване, при което се получават кръвни съсиреци или лош приток на кръв.

МУКОНАЗАЛ ПЛЮС / MUCONASAL PLUS

МУКОНАЗАЛ ПЛЮС е спрей-форма за лечение на хрема и запушен нос при настинки и вирусни инфекции. Приложението му предизвиква свиване на кръвоносните съдове в носната кухина, което съдейства за намаляване на отока и успокояване на лигавицата. Чрез продукта се постига облекчаване на неприятната симптоматика и по-лесно дишане, както и намаляване на отделяните секрети. Действието на лекарственото средство продължава до 10 часа.

РИНИТАЛ / RHINITAL

РИНИТАЛ е хомеопатичен лекарствен продукт, който се препоръчва при инфекции на горните дихателни пътища, сенна хрема и целогодишен алергичен ринит.