Какво е Спондилоза?

Деформиращата спондилоза е процес, който се проявява с възрас­тта, когато се на­рушават връзките между дисковете и прешлените. В резултат на това нарушение опасно се увеличава под­вижността между отделните пре­шлени.

Болестта се развива с години и бавно прогресира. Възниква натовар­ване на края на прешлените, образу­ват се костни израствания във вид на шипове.

Те се проявяват по различен начин, но в занемарените случаи може да се развие деформация на прешлените.

Това не се отразява на общото физическо състояние на организма.

ДЕФОРМИРАЩАТА СПOНДИЛOАРТРOЗА Е ХРОНИЧНО ДЕГЕНЕРАТИВНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА ГРЪБНАЧНИТЕ СТАВИ

Развитието на тази болест е свързано с изтъняване и изместване на междупрешленните дискове, загу­ба на еластичните свойства на халиановия хрущял, об­разуване на костни израстъци. В най- запуснатите случай се стига до ре­активни възпаления и неподвижност на ставата.

Ако имате та­кова заболяване, е необходимо да се консултирате и прегледате при специалист – вертебролог и невролог. Те ще уточнят степента на заболяването и ще на­значат адекватно лечение. Възможно е да се наложи да пиете и хапчета. Но във всички случаи трябва да се лекувате.


Публикувано в категории: Болести на опорно двигателната система

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Вродена чупливост на костите (несъвършена остеогенеза)

При несъвършената остеогенеза костите се чу­пят значително по-бързо отколкото при други­те хора.

Атрофиране на костите (остеопороза)

Всеки човек към 70-годишна възраст вече е загубил около една трета от своята костна маса.

Кости

Костите са носещите опори на тялото. Те са скелетът, под чиято закрила функционират вътрешните органи и мозъкът.

АМОКСИКЛАВ / AMOKSIKLAV

АМОКСИКЛАВ е антибиотик, препоръчван при инфекции на дихателните пътища и отделителната система. Действа успешно при възпаления на средното ухо, синусите, костите и ставите

Какви лечебни свойства имат тиквичките?

Тиквичките не дразнят червата и стомаха, затова лекарите често ги препоръчват при захранването след операции. Особено са полезни за хората с жлъчно-каменна болест. Тиквичките имат малко калории: в 100 грама зеленчукова маса са налични едва 27 калории

Може ли пастата за зъби да ни навреди?

В пастите за зъби има съставки, които не се измиват, а остават в тялото. С времето се получават натрупвания, които могат сериозно да навредят на здравето.

Направете си фреш от портокал и грейпфрут, за да заздравите костите си

Остеопорозата може да бъде стопирана ако често пиете сок от портокал и грейпфрут!

Каква е причината за болка под дясната плешка?

Всяка болка има много възможни причини, но някои от тях са по-сериозни отколкото други.

Любопитни и интересни факти за остеопорозата

Повечето хора, когато чуят думата “остеопороза” си мислят, че това е болест, типична за по-възрастните жени. Но това не винаги е така.

Очистване на ставите по народни рецепти (1)

Този процес практически е необратим. Солните уплътнения се появяват отначало безболезнено и незабележимо и затова хората не реагират навреме за ликвидирането им.

Ето защо не трябва да се отказваме от кравето масло!

От кравето масло не бива да се отказваме – но е нужно да намерим полезен за организма ни баланс. В малки количества то няма да ни навреди – напротив.

Премахнете болката от шипове!

Костните шипове (остеофити) са допълнителни кости, които се появяват вследствие непрекъснат натиск и износване на костите в ставите, бедрата, краката, гърба, раменете, коленете и ръцете.