Листа от смокиня церят кашлицата

Смокинята предпочита сухите и припечни места главно в Южна България. В медицината приложение намират листата и плодовете й. Листата се берат по време на цъфтежа, докато плодовете – след като узреят. Плодовете на смокинята действат слабително, противовъзпалително и омекчаващо дихателните пътища. В българската народна медицина листата й се използват при всички видове кашлица.

Чаят от билката се приготвя от 2 супени лъжици от листата, залети с 400 мл вряла вода. Отварата кисне 1 час. Пие се по 1 винена чаша преди ядене, 4 пъти дневно.


Публикувано в категории: Уши, нос и гърло

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Кашлицата отшумя! В чужбина се лекуват така

През есента и зимата започват да върлуват вируси. Лесно се хваща грип. Човек вдига температура, а и кашлицата е доста неприятна

Как да лекуваме кашлицата с природни средства

Кашлицата има причини от различно естество, но съществуват много на брой природни средства, с които да я лекуваме

Домашен сироп против кашлица за деца с мляко и смокини

Не само при възрастните, но и при малките деца кашлицата е мъчителна и доста трудна за лечение. Но докато възрастните нямат проблем с приемането на специални сиропи и билкови отвари, малчуганите се мръщят, защото вкусът на лекарствата и чайовете не им е приятен.

В чужбина успешно лекуват ангина по този начин

В едно доста неприятно и болезнено състояние изпадаме, когато получим ангина. Но сега ще научите как успешно в чужбина се лекуват от нея

Супер ефикасна рецепта против кашлица с дюлево семе

Тази билкова рецепта гарантирано помага при кашлица. Отварата се приготвя лесно в домашни условия.

Лекува ли се и как хроничната обструктивна белодробна болест?

Класацията на най-често срещаните белодробни заболявания водят инфекциозните заболявания, и по конкретно пневмониите

Кашлям! Коя кашлица е опасна и коя може да мине без лекарско предписание?

След вирусни инфекции се получава хиперреактивност на бронхиалната лигавица и продължителна кашлица

МУКОЛИЗИН / MUCOLISIN

УКОЛИЗИН е детски сироп за кашлица, с чийто прием се стимулира втечняване на бронхиални секрети с цел по-лесното им отделяне. Препоръчва се при заболявания на белите дробове и бронхите.

Три спасителни стъпки при сърдечен пристъп

В 9 от 10 случая хората умират от инфаркт, ако не получат помощ в първите минути от събитието. Бедата се разпознава по това, че сърцето започва да бие учестено или “пърха”: ту утихва, ту силно се блъска в гърдите.

МУКОПЛАНТ / MUCOPLANT

МУКОПЛАНТ е ефикасен продукт на растителна основа, с чиято помощ се постига лечебен ефект при възпаления на дихателните пътища с придружаваща кашлица.

5 доказани ползи за здравето, които носи шоколада

Научно е доказано, че жени, които по време на цялата си бременност са консумирали шоколад, се справят по-добре със стреса от раждането и с постродилната депресия, а бебетата им се усмихват повече

АЛЕГРА / ALLEGRA

АЛЕГРА е антихистаминов препарат, подходящ за възрастни и деца над 12 години за овладяване симптоматиката на сенната хрема. Взема се при сезонно обостряне на алергията, като повлиява сълзене и зачервяване на очите, запушен нос, сърбеж, хрема и кашлица.