Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шипове – симптоми, причини и лечение. Лекар обяснява всичко за заболяването!

Тези 6 изпитани народни рецепти срещу остеофитите наистина облекчават неприятните болки. Спонди Гард – помага само няколко минути  след намазването на проблемната зона

„След 50-ата си година половината от хората имат артрозно изменени стави или така наречените шипове. Това е заболяване, при което се стига до износване на хрущяла в ставата. При това положение организмът се стреми да увеличи площта на ставата, реагира със защитни механизми, които довеждат до образуването на “израстъци”. На медицински език се наричат остеофити, а при рентгеновото изследване се виждат като шипове. Затова и народът ги нарича по този начин”, обяснява доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Св. Анна” (бивша Окръжна) в София.

Какви симптоми подсказват, че имате шипове?

Най-вече включват болка при движение и ходене, обездвижване и деформация на засегнатите стави. Обикновено заболяването засяга коленните стави, гръбначният стълб (врата и кръста), глезените и стъпалото. В първите стадии на болестта се наблюдава увреждане на хрущялите на ставите, а след това и на самите кости.

шипове
Шипове – какво помага?

Каква е причината за образуването на шипове?

Основните причини за износването на ставите и появата на шипове са дългогодишно практикуване на активен спорт, вродени и нелекувани деформации на скелета, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) и лошо зараснали фрактури на костите и стари травми. Други фактори, които засилват болестта могат да бъдат простудни заболявания и нарушаване на обмяната на веществата, вероятно наднормено тегло през целия живот.

Кои дейности и професии крият най-голям риск от появата на шипове?

При определени професии рискът от заболяване значително нараства, като например артрозата на коленната става при майстори, на които се налага да вдигат тежести, носачи, щангисти, миньори (46%). При фаянсаджиите и каменоделците тя дори е призната за професионално заболяване. Същото важи за артрозата на лакътните стави при строителни работници, които непрекъсната работят с ръцете си.

Какви страдания причиняват шиповете?

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове.

Артрозата протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

Можем ли и как да се предпазим от образувануето на шипове?

Редовно движение, което равномерно натоварва всички стави, например плуване, каране на колело, бягане на дълги разстояния. Също така редовната ежедневна десетминутна гимнастика поддържа подвижността.

Кога трьябва напременно да потърсите лекарска поощ?

Когато оплакванията ви засягат сериозно.

Как можете сами да си помогнете у дома?

  • сутрин отделяйте време за „фазата на загря­ване“
  • през деня си осигурявайте паузи, през които ставите вида могат да почиват
  • избягвайте продължителни едностранчиви пози и движения
  • намалете излишното тегло
  • подходящи видове спорт: плуване, каране на колело
  • обувките с меки подметки предпазват стави­те на краката
  • при артроза на тазобедрената става използ­вайте бастун от здравата страна
  • в ортопедичните магазини се продават „ката­пултиращи седла“, които улесняват ставане­то от стола
  • също така има и надстройки за тоалетната чиния от синтетичен материал

Има ли медицинско лечение на шиповете?

Шиповете не се лекуват. Те причиняват силна болка, когато притискат нервни влакна и нервни коренчета. Лечението на шиповете е насочено към овладяване на болката, но повечето от лекарствата са доста агресивни и причиняват странични явления. Само редовното и съобразено движение може да забави напредването на артрозата. Само по то­зи начин ставният хрущял получава необходими­те хранителни вещества.

От физиотерапевтичните методи подходящи са топлинната терапия, процедури­те с високочестотен ток, инфрачервени лъчи, ултразвук, компреси, масажи, лечебна гимнасти­ка .

Помагат ли лекарства?

Мехлемите могат да намалят бол­ките. Нестероидните противоревматични средства правят бол­ките поносими, особено преди упражненията. При артрозите кортизонът практически нико­га не е необходим.

Ефикасни ли са хрущялопредпазващите средства (Хондропротективи като Arteparon, Arumalon, Dona)?

Ефективността на съставните вещества на тези препарати никога не е доказвана еднознач­но. При пет процента от лекуваните се появя­ват нежелани действия. Те варират от леки ре­акции на мястото на инжектирането до смърт­ни случаи вследствие на алергичен шок спрямо чужди белтъчни съставки или смърт след вътреставна инжекция. По мнението на Федерална­та здравна служба в Германия подобни тежки странични действия не съответстват на и без това съмнителната полза.

Кога се налага хирургична операция?

Операциите за корекция на деформациите мо­гат да запазят за още дълго време функционал­ната годност на ставите. Постоянно болезнените и вследствие на това ограничаващи подвижността тазобедрени ста­ви при по-възрастните хора могат без протака­не да бъдат подменени с изкуствени.

Вижте тези изпробвани народни рецепти, които облекчават причиняваните от шиповете страдания

1. Загряване и охлаждане: Използвате алтернативни топли и студени компреси върху засегнатите области. Топлината може да помогне за релаксация на мускулите и облекчаване на болката. Докато студът може да намали възпалението и отоците.

2. Масаж с етерични масла: Някои етерични масла като лавандулата, розмарин и джинджифил могат да бъдат полезни за масаж на засегнатите области.Те притежават свойства, които помагат да се релаксират мускулите и да се облекчи болката.

3. Зелен чай: Зеленият чай действа като антиоксидант. Товая може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на болката в ставите.

4. Куркума: Активното вещество вкКуркумата е куркумин. Можете да добавя куркума към храната си или да приемаш хранителна добавка с куркумин.

5. Горещи солни вани: Потопи засегнатите области в гореща вана с добавена морска сол. Това може да помогне за релаксация на мускулите и облекчаване на болката.

5. Криотерапия: При отоци около коленете може да си помогнете по следния начин. Потопете чиста кърпа в добре разтворена морска сол в студена вода. Поставете изтисканата кърпа във фризера или камерата на хладилник, докато замръзне. След това увийте за кратко възпалената колянна става. Самият студ ще ви подскаже кога да направите почивка и после да продължите. При необходимост повторете процедурата и на другото коляно.

6. Вземате 5 яйца, по възможност пресни и домашни. Заливат се със сок от прясно изцедени лимони. Яйцата и сока се слагат в съдинка, така че сока да покрие яйцата. Престояват така, като всеки ден леко се разклащат. В крайна сметка сока от лимоните ще стопи черупките на яйцата. Остават яйцата в ципите си, те се вадят много внимателно и се хвърлят. Лимона с разтопените черупки се пие по една лъжица в хладка вода преди храна като се бърка преди прием. Можете да го подслаждате. Прави се 10 дни, почива се 10 дни и после отново.

ВНИМАНИЕ! При гастрити и язви ще има неприятна реакция от  лимона на гладно!

Помага ли начина на хранене?

При болки в ставите се препоръчва да не се консумират червено месо, пушени и солени продукти, хранителни концентрати и сладкиши. Яжте по-малко домати, картофи, портокали, сливи. Включете в храната си плодови салати, зелени зеленчуци, мазна риба (сьомга, скумрия), зехтин (омега-3 мастните киселини, които се съдържат, имат терапевтично действие). Използвайте повече джинджифил като подправка. Придържайте се към нискокалорична диета с високо съдържание на мазнини.

„Нанобелт“

Магнитният колан „Нанобелт“ помага при болки в гърба и кръста. Достатъчно здрав, на достъпна цена и гарантирано действа! Какво пишат нашите читатели за него, можете да прочетете ТУК

„Спонди Гард“

Друг продукт, който действа бързо и премахва болката за минути, е „СПОНДИ ГАРД“. Гелът е специално създаден за бързо облекчаване на болката при шипове, ревматизъм и възпалени нерви. Повече за него можете да прочетете ТУК

спонди гард
СПОНДИ ГАРД помага при шипове

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *