Шипове – симптоми, причини и лечение. Лекар обяснява всичко за заболяването!

Шипове – какво помага при това заболяване?

Шипове – какви са симптомите и как се лекува това заболяване?

„След 50-ата си година половината от хората имат артрозно изменени стави или така наречените шипове. Това е заболяване, при което се стига до износване на хрущяла в ставата. При това положение организмът се стреми да увеличи площта на ставата, реагира със защитни механизми, които довеждат до образуването на “израстъци”. На медицински език се наричат остеофити, а при рентгеновото изследване се виждат като шипове. Затова и народът ги нарича по този начин”, обяснява доц. Румен Кастелов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в университетската болница “Св. Анна” (бивша Окръжна) в София.

Симптоми и оплаквания:

Най-вече включват болка при движение и ходене, обездвижване и деформация на засегнатите стави. Обикновено заболяването засяга коленните стави, гръбначният стълб (врата и кръста), глезените и стъпалото. В първите стадии на болестта се наблюдава увреждане на хрущялите на ставите, а след това и на самите кости.

шипове
Шипове – какво помага?

Причини:

Основните причини за износването на ставите и появата на шипове са дългогодишно практикуване на активен спорт, вродени и нелекувани деформации на скелета, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза) и лошо зараснали фрактури на костите и стари травми. Други фактори, които засилват болестта могат да бъдат простудни заболявания и нарушаване на обмяната на веществата, вероятно наднормено тегло през целия живот.

Риск от заболяване:

При определени професии рискът от заболяване значително нараства, като например артрозата на коленната става при майстори, на които се налага да вдигат тежести, носачи, щангисти, миньори (46%). При фаянсаджиите и каменоделците тя дори е призната за професионално заболяване. Същото важи за артрозата на лакътните стави при строителни работници, които непрекъсната работят с ръцете си.

Възможни последици и усложнения:

Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове.

Артрозата протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

Профилактика:

Редовно движение, което равномерно натоварва всички стави, например плуване, каране на колело, бягане на дълги разстояния. Също така редовната ежедневна десетминутна гимнастика поддържа подвижността.

Нужда от лекарска помощ:

Когато оплакванията ви засягат сериозно.

Самолечение

  • сутрин отделяйте време за „фазата на загря­ване“
  • през деня си осигурявайте паузи, през които ставите вида могат да почиват
  • избягвайте продължителни едностранчиви пози и движения
  • намалете излишното тегло
  • подходящи видове спорт: плуване, каране на колело
  • обувките с меки подметки предпазват стави­те на краката
  • при артроза на тазобедрената става използ­вайте бастун от здравата страна
  • в ортопедичните магазини се продават „ката­пултиращи седла“, които улесняват ставане­то от стола
  • също така има и надстройки за тоалетната чиния от синтетичен материал

Лечение

Шиповете не се лекуват. Те причиняват силна болка, когато притискат нервни влакна и нервни коренчета. Лечението на шиповете е насочено към овладяване на болката, но повечето от лекарствата са доста агресивни и причиняват странични явления. Само редовното и съобразено движение може да забави напредването на артрозата. Само по то­зи начин ставният хрущял получава необходими­те хранителни вещества.

Физиотерапия

Подходящи са топлинната терапия, процедури­те с високочестотен ток, инфрачервени лъчи, ултразвук, компреси, масажи, лечебна гимнасти­ка .

Лечение с медикаменти

Мехлемите могат да намалят бол­ките. Нестероидните противоревматични средства правят бол­ките поносими, особено преди упражненията. При артрозите кортизонът практически нико­га не е необходим.

Хрущялопредпазващи средства (Хондропротективи като Arteparon, Arumalon, Dona):

Ефективността на съставните вещества на тези препарати никога не е доказвана еднознач­но. При пет процента от лекуваните се появя­ват нежелани действия. Те варират от леки ре­акции на мястото на инжектирането до смърт­ни случаи вследствие на алергичен шок спрямо чужди белтъчни съставки или смърт след вътреставна инжекция. По мнението на Федерална­та здравна служба в Германия подобни тежки странични действия не съответстват на и без това съмнителната полза.

Операции

Операциите за корекция на деформациите мо­гат да запазят за още дълго време функционал­ната годност на ставите. Постоянно болезнените и вследствие на това ограничаващи подвижността тазобедрени ста­ви при по-възрастните хора могат без протака­не да бъдат подменени с изкуствени.

Ние можем да ви препоръчаме една рецепта от народната медицина:

Вземате 5 яйца, по възможност пресни и домашни. Заливат се със сок от прясно изцедени лимони. Яйцата и сока се слагат в съдинка, така че сока да покрие яйцата. Престояват така, като всеки ден леко се разклащат. В крайна сметка сока от лимоните ще стопи черупките на яйцата. Остават яйцата в ципите си, те се вадят много внимателно и се хвърлят. Лимона с разтопените черупки се пие по една лъжица в хладка вода преди храна като се бърка преди прием. Можете да го подслаждате. Прави се 10 дни, почива се 10 дни и после отново.

ВНИМАНИЕ! При гастрити и язви ще има неприятна реакция от  лимона на гладно!

Други полезни съвети:

При болки в ставите се препоръчва да не се консумират червено месо, пушени и солени продукти, хранителни концентрати и сладкиши. Яжте по-малко домати, картофи, портокали, сливи. Включете в храната си плодови салати, зелени зеленчуци, мазна риба (сьомга, скумрия), зехтин (омега-3 мастните киселини, които се съдържат, имат терапевтично действие). Използвайте повече джинджифил като подправка. Придържайте се към нискокалорична диета с високо съдържание на мазнини.

„Нанобелт“

Магнитният колан „Нанобелт“ помага при болки в гърба и кръста. Достатъчно здрав, на достъпна цена и гарантирано действа! Какво пишат нашите читатели за него, можете да прочетете ТУК

„Стоп пейн“

Друг продукт, който действа бързо и премахва болката за минути, е „Стоп пейн“. Високотехнологичният уред от ново поколение прави точков масаж и по този начин елиминира болката. Повече за него можете да прочетете ТУК

Оценете статията
Оценка 3.2 от 23 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.