Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Микроб причинява сепсис

Има микроб, който причинява менингит най-често-в 60-70 на сто от всички случаи. Той се нарича менингокок. Заразяването става по въздушно-капков път. Менингококите се прилепват върху лигавицата на носоглътката и може да предизвика състояние, сходни с обикновените респираторни вирусни инфекции.
Не менингококите, попадайки в организма, невинаги причиняват заболяване. Водещата роля принадлежи на нарушенията в имунитета. Лесно може да се обясни в тази връзка два факта: първо-рисков от развитие на менингит при контакт с болен човек, например в училища, офиси, предприятия, представлява само една малка част-1/1000 от всички случаи на заболяване., второ-чести се открива присъствието на менингококи в носоглъдката при напълно здрави хора(от 2 до 5 на сто са такива носители).
Внимание
Неспособността на организма да локализира присъствието на микроби в носоглътката води до проникването му през лигавицата в кръвта. С кръвта той попада в мозъчните обвивки, очите, ушите, ставите, белите дробове, надбъбречните жлези и във всеки един от тези органи може да предизвика много опасни възпаления.
Понякога менингококите навлизат бързо в кръвообращението и в големи количества. Възниква менингикоков сепсис – най-страшното от всички инфекциозни заболявания. Микробните отрови предизвикват запушване на малки кръвоносни съдове, нарушава се съсирването на кръвта, по тялото се появяват много кръвоизливи. В рамките на няколко часа след началото на заболяването се развива и кръвоизлив в надбъбречните жлези, кръвното налягане пада и настъпва смърт.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *