Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АРОБА / AROBA

Съдържа акарбоза, микрокристална целулоза, прежелатинизирано нишесте, силициев диоксид и магнезиев стеарат

Предназначение

АРОБА е лекарствено средство за контрол върху кръвната захар; определя се като инхибитор на алфа-глюкоидазата. Приемът му не позволява повишаване стойностите на кръвната захар след хранене. Ефектът се дължи на активния компонент акарбоза: той е биоактивна съставка, благодарение на която се забавя разграждането и усвояването на глюкоза в зоната на тънките черва.

АРОБА се препоръчва като част от комплексна терапия при преддиабет или за профилактика на диабет от втори тип. Паралелно с приема на медикамента трябва да се спазва диета и да се проявява подходяща физическа активност.

Как се приема

Приемът на АРОБА трябва да бъде по лекарска препоръка и след съставяне на индивидуален лечебен или профилактичен план.

При диагностициран диабет стандартната доза е три пъти дневно по една таблетка от 50 мг. При стомашно-чревни смущения може да се започне с по-ниска доза, която да се увеличава плавно. Дозата се увеличава до достигане на стойности, определяни като ефективни. Максималният дневен прием не бива да надвишава 3х2 таблетки от 100 мг.

При нарушен глюкозен толеранс, за профилактика срещу диабет от втори тип: дозата и продължителността на приема се определят от лекуващия. Максималната дневна доза е не повече от 3х1 таблетки от 100 мг.

Таблетките могат да се приемат цели с малко вода непосредствено преди хранене, или да се сдъвчат с първите хапки по време на хранене. При пропуснат прием АРОБА не може да се приема между храненията. Изчакайте времето на следващия прием; не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатото.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на АРОБА може да причини стомашно-чревен дискомфорт, болки, газове, диария. Възможни са храносмилателни смущения, гадене и повръщане. Съобщавано е за отклонения във функциите на черния дроб, жълтеница, отоци на крайниците. Има информация също за намаляване количеството на тромбоцитите в кръвта, както и за алергични реакции – зачервяване, сърбеж и обриви.

Ако споменатите реакции не са преходни и ако интензитетът им нараства, спрете приема и потърсете медицинска помощ.

Кога НЕ БИВА да се употребява

АРОБА не се прилага при алергия към някоя от съставките.

Медикаментът е противопоказан при проявени заболявания на черния дроб и бъбреците.

Не използвайте този продукт при чревни възпаления, язва, склонност към кървене, към запушване на чревния тракт.

Медикаментът не се прилага при лечението на деца и подрастващи под 18 години. Не използвайте при бременност и кърмене.

Продължителната употреба на продукта изисква системен контрол на чернодробните функции, както и промените в стойностите на кръвната захар с цел избягване на хипогликемия.

Взаимодействие с други медикаменти

Прилагането на АРОБА едновременно с други медикаменти трябва да бъде съобразено с вероятността комбинацията да провокира хипогликемия. Това може да се избегне чрез промени в дозите или прием на медикаментите при спазване на определени паузи. При някои комбинации се усилва стомашният дискомфорт.

Да се избягва паралелният прием с колестирамин – за понижаване на холестерол, с активен въглен или други абсорбенти, с храносмилателни ензими. Съвместяването с рафинирана захар може да причини тежки диарии.

Усреднена цена в аптеките – 7 лв за опаковка от 30 таблетки х 100 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *