Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво може да причини неконтролираният диабет?

Диабетиците, които могат да контролират своя диабет и да поддържат нивата на глюкозата в кръвта си постоянни в нормални граници, като обръщат необходимото внимание, могат да водят сравнително здрав и нормален живот. Някои диабетици дори са успявали да се изявят като професионални спортисти. Например Боби Кларк, хокеист от отбора на „Филаделфия Флайърс“, който е един от първите професионалисти в спорта, публично говорещ за своя диабет.

Неконтролируемият диабет е водеща причина за слепота, бъбречно заболяване в последен етап и ампутация на крайници. Освен това той удвоява риска от сърдечни заболявания и увеличава риска от сърдечен инфаркт. Проблеми с очите, в това число катаракта, глаукома и ретинопатия, също са по-често срещани при диабетиците.

неконтролираният диабет
Неконтролираният диабет може да доведе до сериозни заболявания

Бъбречните заболявания са често усложнение при диабет и могат да изискват бъбречна диализа или трансплантация на бъбрек. При бебетата, родени от майки диабетички, има повишен риск от родилни дефекти и смущения.

Диабетната периферна невропатия е състояние, при което нервните окончания, в частност в краката и стъпалата, губят чувствителност. Язвите по стъпалата на диабетиците са често срещан проблем. Пациентът не усеща болка от пришки, мазоли или малки рани.

Влошеното кръвообращение в краката и стъпалата забавя зарастването на раните. Неспособността да се усеща болка заедно с усложненията от бавното зарастване на раните може да доведе до инфектиране. А също така до затруднено лечение на дребни наранявания, пришки или мазоли.

Понякога може да се стигне до гангрена, тежко усложнение, при което често се налага ампутация на пръстите, стъпалата или краката.

Превенция

Продължават изследванията за предотвратяване на диабета и навременно откриване на хората е риск от развиването му.

Докато появата на диабета от тип I е непредсказуема, рискът от развиване на диабет от тип II може да бъде намален. Трябва да се свалят излишните килограми с редовни физически упражнения и нискокалоричен хранителен режим, богат на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

При хората с преддиабет намалява значително опасността от развиване на това заболяване, ако свалят излишните килограми и правят физически упражнения в продължение на 150 минути седмично.

При хората, които приемат метформин, без да променят начина си на живот, рискът от развиване на диабет също намалява. Но не толкова, колкото при онези, които са променили хранителните си навици и редовно изпълняват физически упражнения.

Физическият и емоционалният стрес от хирургически операции, болести и алкохолизъм може да увеличи риска. Така че за предотвратяване на развитието на диабет от тип II или намаляване на усложненията от болестта е важно стресът да се намали и да се поддържа здравословен начин на живот.

Чорапи за диабетици

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *