БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как да пазим очите си и съвети за лечение с природни средства

Очите се уморяват от напрегнатия интелектуален труд. Един прост и природосъобразен живот е истински балсам за този орган.

Очите
Очите

Липсата на богато разнообразие в храната, дължащо се на прогреса на цивилизацията, вероятно има немалко участие при очните страдания. Трудно е да отстраним тези фактори — последица от работата и ежедневието ни. Някога, когато все още електричеството не е било прокарано навсякъде, хората си лягали рано и не преуморявали очите си с четене до късно. Ако само мислено върнем колелото на времето и се запитаме как бихме живели един месец без електричество — как ще се справим тогава? Мрачината подканя към необходимото преди съня отпускане. Ако вие се възползувате пълноценно от нощната си почивка, вие ще се събуждате още при първите лъчи в отлична форма, без да искате да продължавате съня си при дневната светлина. Не напразно в природата има два вида светлина: ослепителната на слънцето за през деня и меката, успокояваща лунна за през нощта. Човек с изненада открива колко му спори работа, след като се е наспал добре, как обляния в слънчева светлина ритъм на работа укрепва силите, очите му… Ето това е свещеният биологичен ред. Речем ли да му се противопоставим, ще преуморим очите си и с времето човек няма да може да вижда без очила. Би трябвало повече да се замисляме върху последствията от нашия напрегнат начин на живот. Какво би станало с растенията, ако трябваше и денем, и нощем да търпят влиянието на светлината, без да имат възможност да се възстановят, да си починат? Уморените им клетки ще заболеят и функциите им ще се нарушат. Така е и с нас. А има ли смисъл да оставаш в леглото си и да стискаш очи, когато навън слънцето свети и практически ти не съзираш очарованието на утринта? Защо да си създаваме мътни нощи, вместо да си възвърнем преди полунощ силите, от които ще имаме нужда на другия ден? Нека не лишаваме очите си от заслужената им почивка още с настъпването на нощта.

Сълзливите жлези

Сълзливите жлези
Сълзливите жлези

Те са като една клапа, която при много силни душевни страдания ни позволява да намалим вътрешното си напрежение. Представете си страданието на едно дете, ако не можеше да се разплаче, когато се счупи куклата му! Започне ли солената течност на сълзите да се търкаля надолу по бузите – мъката наполовина се е стопила!

Сълзливите жлези, разположени в горния външен ъгъл на очите — в една малка кухина на костта на челото, освен да произвеждат сълзи имат и друга функция. Сълзливата течност трябва да поддържа влажна роговицата на окото и по този начин да пречи на изсъхването й. Чрез тази течност се отстраняват и всевъзможните попаднали там микроби, прашинки, чужди тела.

Въпреки че рядко се наблюдава възпаление на сълзливите жлези, често се срещат възпаления на каналите и торбичките. Ако възпалението не се поддава на лечение само с топли билкови компреси (лайката е за препоръчване), попадналите микроби могат да превърнат възпалението в хронично, предизвиквайки даже абсцес. Препоръчителни са промивки на очите с малко топло мляко и сок от слез, които бързо изцеряват леките възпаления. На изложените на прах работници се препоръчва всяка вечер да промиват очите си със затворени клепачи чрез натопено памуче в отвара от лайка. Когато сълзливият канал е запушен, на всяка цена трябва да се потърси помощта на офталмолог, който да го пробие. През това време да не се преустановяват очните бани с отвара от лайка. Възрастните хора сутрин се събуждат с плътно затворени от гурели очи. Това е сериозен белег за нарушена обмяна на веществата и изисква спешно лечение.

Простите методи за лекуване на очните заболявания

Сокът от моркови е задължителен за здравето на очите
Сокът от моркови е задължителен за здравето на очите

Абсолютно доказано е, че съдържащият се в морковите витамин А оказва благотворно влияние върху очите. Всяко подобрение на кръвообращението, което предизвиква по-добро кръвно захранване на окото, стимулира зрителната активност. Ако се подобри снабдяването на очите с приток на кръв, толкова по-голяма ще бъде ползата за окото от каротина. При липса на свежи моркови може да се използува хранителна добавка с бетакаротин. Ще бъде добре да се активизира по подходящ начин и бъбречната дейност. Накрая, за да се завърши естественото лечение, трябва да приемете и суплемент с необходимата силициева киселина, препоръчан от очния ви лекар.

Очните болести могат да бъдат причинени от чернодробни смущения, запек, преумора. Ще трябва да се опитате да избягвате каквото и да било функционално разстройство. Докато черният дроб възвърне своето равновесие, освен чернодробната диета препоръчително е да се взимат хранителни добавки за черния дроб. При това положение има всички изгледи запекът да изчезне. Избягвайте консервираните храни. Опитвайте се да ги замените с чиста храна, бедна откъм протеини и сол. В случай на преумора лягането преди полунощ ще позволи да си възвърнете силите. Авена (овесен сок) тонизира нервите и действа подсилващо.

Ако има запушване на сълзливите канали, вътрешното лечение може да бъде допълнено с глинена лапа, приготвена с извара от хвощ.

При конюнктивит очите да се промиват с отвара от лайка и невен.

Инфекция на очите и устата

Инфекцията общо взето се лекува лесно, ако организмът се поддържа в добра кондиция, тъй като природата лекува, когато я подпомагаме съвестно. Всъщност, по-добре е тялото само да се остави да реагира, отколкото да се прилага неподходящо лечение. Забързан в ежедневието си, човек винаги е по-склонен бързо да премахне причинителите на страданието му, без да си дава сметка, че така намалява съпротивителните естествени сили на своя организъм. Горе-долу става същата глупост, когато отстраняваме паразитите и заболяванията по растенията с помощта на силни отровни препарати, разрушаващи възможностите за естествено съпротивление. Нека никога не не забравяме, че не бива да рушим естествените си възможности за самоизлекуване. Посетете специалист хомеопат, който ще ви предпише необходимите медикаменти.

ВИРУМИН ОПТИ е един от най-качествените продукти за защита на зрението на българския пазар. Този здравословен микс, съставен от люспи от елда, сушени плодове, моркови и боровинки, е най-добрият приятел на очите. Той е особено полезен за студентите, шофьорите, счетоводителите и за всички онези хора, чиято работа натоварва очите им. Лечебният продукт е с деликатен вкус и може да се приема както под формата на топла напитка, така и студен

Как да си помогнем при болки в очите?

Противодразнители

Акупунктурата помага при хронични очни болки.

Акупресурата може да облекчи дискомфорта от преумора на очите (четене при слаба светлина и др.):

Пръстите се поставят точно отстрани на ръба, където костта над окото се събира с носа. Натискат се равномерно, но не силно, тези точки в продължение на една минута. Ако е необходимо, се повтаря на всеки половин час. От всяка страна на главата ще се открие точка във вдлъбнатината по средата между външния ръб на веждата и външния ъгъл на окото, точно зад костта, напипвана в тази зона. Натиска се с пръсти и палци до половин минута и това се повтаря всеки половин час.

Билки

Тинктура от невен
Тинктура от невен

Разредена тинктура от невен (една част на 25 части преварена вода), използвана за промиване на окото и за навлажняване на медицински памук, който се прикрепва към затвореното око, действа успокояващо след нараняване или при раздразнение.

При преумора от прекалена или слаба светлина или от неподходящи очила (погрешна рецепта) настойка от билката очанка (Euphrasia officinalis) се използва за промиване на очите със специална чашка. Прилага се и като компрес, навлажнен в течността. Той се държи по 20 мин всеки час, докато болката и чувствителността отслабнат.

Настойка: слагат се две чаени лъжички от билката в чаша и се заливат с вряла вода. Престоява десет минути и се употребява прецедена, когато се охлади.

При ечемик на окото се прави баня на всеки четири часа с разтвор от хамамелис (Hamamelis virginiana) (една част от билката на четири части хладка преварена вода).

Един от доказаните продукти за поддържане на зрението е “Лутеин Мега Комплекс”. Използвайте го при проблеми със зрението вследствие на болестни процеси или преумора след работа с компютър. Добър е при последиците от еднообразно хранене, дегенеративни проблеми, катаракта, при засилено психическо натоварване.

Хомеопатия

Много помага Arnica D6, вземана на всеки 4 часа през първите 24 часа след нараняване на окото.

Ако е налице сериозно нараняване в областта на окото, включващо самото око и/или заобикалящата го кост или тъкан, лекарството Симфитум, Symphytum D6 трябва да се взема на всеки 4 часа, след като е спряна арниката (след 24 часа).

Водолечение

Забележка: При някои очни заболявания топлината действа по-добре, при други – охлаждането. Човек сам трябва да прецени кое е най-подходящото в дадения момент.

Компрес на окото се прави най-добре, като се постави медицински памук във вдлъбнатата част на дървена лъжица с дълга дръжка и се увие с бинт. Лъжицата се потапя в горещата или студената течност – обикновена вода, подходяща билкова наслойка, тинктура (вж. по-горе в частта за билките) и леко се изстисква, за да се изцеди ненужната течност, преди да се постави внимателно върху увреденото око. Такива компреси се слагат за по 20 мин всеки час, докато болният почувства облекчение или докато го прегледа офталмологът. Горещите компреси помагат най-много при проблеми, свързани с повърхностни тъкани, докато студените намаляват прилива на кръв, успокояват и облекчават болка от по-дълбоко естество (вж. забележката по-горе).

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *