Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За 24 часа да пребориш настинката

500 вируса могат да те атакуват през цялата година. Заради тях носа ти протича, гърлото ти пари, а гласът изчезва. Средно от 2 до 4 пъти настинката разболява възрастните, децата – от 8 до 10 пъти. Точно сега е пикът на простудата. С нея можеш да се справиш само за 24 часа, ако следваш схемата по-долу.

настинката
Как да се справите с настинката?

Вижте как за 24 да преборите настинката!

7 часа: Не се прави на герой
Ако сутрин се събуждаш със запушен нос, болки в гърлото и тялото, се нуждаеш от едно единствено нещо – спокойствие, за да се справиш с настинката. Ако отидеш на работа, мъките ти ще се удължат. Освен това ще предадеш на колегите си от бактериите. Рискът от зараза е най-висок в първите 2-3 дни, твърди директорът на Центъра по интегративна медицина към университета в Мериленд Крис Ейдеймо.
7.15 часа: Горещ душ

Стани за малко от леглото и си вземи горещ душ: топлият душ ще се отрази добре на дробовете ти. Слузта от носа ти по-лесно ще се изчисти. Този съвет дава специалистката по Уши, нос и гърло Сайзъл Хейдън от нюйорската клиника в Израел. Промивката на носа е алтернатива на душа за унищожаване на бактериите, допълва лекарката.
8.00 часа: Чай
Горещият чай облекчава дихателните пътища. Градинският чай действа противовъзпалително, а екстрактът от бъз унищожава вирусите и възпрепятства тяхното разпространение. Чаят от мента се бори с микробите в гърлото и устата. Най-добрият избор: Чаят от ехинацея. Той облекчава симптомите на настинка и активира имунната система. Вместо антибиотик вземи мед. Той убива бактериите, казва Сара Вийнер, съавтор на инициативата за деца ”Аз мога да готвя”. Въпреки намаления ти апетит закуската не бива да се пропуска.
8.30 часа: Пробиотици
За допълнително укрепване на организма се препоръчва пробиотик под формата на кисело мляко (или пробиотик хапче). Съдържащите се в него бифидобактерии и лактобацили помагат да се преодолее по-бързо простудата, това гласи проучване на Федералния изследователски център по хранене. Финландските изследователи Хари Хемила и и Елизабет Халкер са доказали, че цинк таблетките за смучене имат същия ефект. Най-вече те помагат, ако са взети в рамките на първите 24 часа след появата на настинката.
10.45 часа: Прочистване на дихателните пътища

Ако не можеш да спиш заради запушен нос, ще ти помогнат инхалациите със солен разтвор. Разбира се, и спрея за нос. Ако настинката обаче е доста напреднал стадий, трябва да се вземат мадикаменти, съветва Лоуринс Коен, професор по фармакотерапия в университета на Северен Тексас.

12.30 часа: Обяд с пилешка супа
Пилешката супа разтворя секретите в носа и гърлото, за да се преборите с настинката. Солта в нея те кара да пиеш повече вода, което е плюс в борбата с простудата. Този съвет го дава професор Джон Блейк от Бостънския университет.
14 часа: Разходка
Ако нямаш температура и възпалени жлези, е добре да излезеш навън. Според проучване на университета на Северна Каролина на по-бързи обороти работят антителата и белите кръвни клетки, които се борят с инфекцията. Не спортувай обаче. Физическите усилия отслабват имунната система и възстановяването се забавя.
15 часа: Забавлявай се
Ако гледаш нещо смешно, това ще активира имунната ти система. Смехът задвижва всички видове антитела, а това убива бактериите и вирусите. Този факт е откритие на учените от университета „Лома Линда”.
18 часа: Вечеря с червено месо
Болните се нуждаят от енергия, особено ако имат висока температура. Могат да си доставят от месото. Крис Д’Адамо препоръчва за вечеря тънко червено месо, приготвено на тиган (заради цинка), с много гъби (заради Бета Глюкана) и скълцан чесън (заради антибактериалния алицин).
20 часа: Дишай дълбоко
Настинката мъчи хората най-вече вечер. Ако преди лягане си направиш инхалация, ще усетиш облекчение, казва Сизел Хадън. Ефектът ще се засили, ако капнеш няколко капки масло от риган в горещата вода. Овлажнителят за въздух допълнително ще снабди с влага на лигавицата.
21 часа: Хапчета за сън
Специални медикаменти за сън ще се погрижат простудата да не ти пречи на съня. Те намаляват натиска върху синусите и улесняват дишането. Ако не искаш да приемаш лекарства, Крис Д’Адамо препоръчва 30 мин преди лягане да вземеш от 1 до 3 милиграма от хормона на съня мелатонин.
21. 30 часа: Лягай
Спокойствието е най-важното лечебно средство при настинка. Крис Д’Aдамо препоръчва да си лягаш възможно най-рано. Главата трябва да е на високо, за да може секретите лесно да се оттичат от носа и гърлото.
Втори ден
Тялото се нуждае все още от много почивка, за да се справи окончателно с настинката. Ако е наложително да отидеш на работа, трябва да се занимаваш с дейности, които щадят организма ти, съветва Крис Д’Aдамо. Продуктите с ехинацея ще способстват за пълното ти възстановяване. Трябва да се ограничава с всеки изминал ден употребата на лечебни средства, които стимулират отделянето на секрети и които облекчават кашлицата.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *