Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алкохол, наркотици – злоупотребата с тях е опасна! Научете как се дава първа помощ в тези случаи!

Жертвата на свръх доза наркотици или алкохол се нуждае от помощ.

Ако пострадалият е в съзнание, посъветвайте го по възможно най-бързия начин да потърси лекарска помощ. Все пак не можете да принудите никого да последва този съвет и да се подложи на лечение.

Злоупотреба с наркотични вещества
Злоупотреба с наркотични вещества

ОПЛАКВАНИЯ

  • обърканост
  • клатушкаща се походка или загуба на координация
  • разширяване или свиване на зениците
  • пълна или частична загуба на съзнание
  • апатия или агресивност

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ

Ако пострадалият е в безсъзнание или има нарушено съзнание, веднага го поставете в стабилно странично положение и осво­бодете дихателните му пътища. Погрижете се лицето да е насочено надолу, за да не бъдат блокирани дихателните пътища при евентуално повръщане.

Повикайте незабавно „Спешна медицинска помощ“.

При спиране на дишането и сърдечната дейност трябва да се започне реанимация.

АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ

Пиянството често дава повод за подигравки, като почти никога не се взема под внимание, че прекомерната доза алкохол може да е също толкова опасна, колкото свръх доза от който и да е друг наркотик. Алкохолът може да доведе до кома или дори смърт, ако в резултат на прекомерна употреба се потисне дишането. Когато се консумира алкохол заедно с успокоителни средства (психотропни лекарствени средства, хероин и т. н.), опасността от свръх дозиране е още по-голяма.

Алкохолът потиска активността на определени области на мозъка и нервната система. При всеки конкретен случай въздействието му е различно и зависи от различни фактори като: възраст и пол (децата, младежите и жените обикновено реагират по-силно и по-бързо, отколкото мъжете), количество и скорост на консумация, ръст и тегло, дела на мастната тъкан в организма, както и състоянието на черния дроб. Освен това от значение е дали алкохолът се консумира по време на хранене, след усилена физическа дейност или заедно с други наркотици.

За алкохолна зависимост говорим, когато алкохолът завладее мислите, чувствата и действията на съответния човек. Тогава той не пие вече за удоволствие, а усеща потребност от алкохол, за да се почувства „нормален“ и да може да се справя с проблемите от ежедневието. В този стадий за потърпевшия е много трудно да се откаже от пиенето.

За да определите вашата консумация на алкохол, най-добре я пресметнете като стандартни чаши (съотв.: мерни единици). Една стандартна чаша възлиза на около 10 г алкохол. Това отговаря приблизител­но на 425 мл бира, 285 мл силна бира, 100 мл вино и 30 мл коняк. Като отправна стойност (за разумна употреба на алкохол) при мъжете се считат 2-3, а за жените 1 -2 стандартни чаши дневно. Освен това, независимо от количеството на консумация, в седмицата винаги трябва да има два дни без алкохол.

Употребата на твърди наркотици може да доведе до смърт, в повечето случаи вследствие на свръх дозиране. Най-голям риск крият силните психолептични средства: наркотици, предизвикващи сънливост и понижаващи мускулната активност. Ако се приемат в големи количества, те могат до такава степен да потиснат жизнените функции, че пострадалият да изпадне в кома.

Наркотиците, водещи най-бързо до кома, са: опиатите като хероин и морфин, някои психотропни лекарства (бензодиазепини), алкохол и инхалираните изпарения на разтворители, лепило и газ за запалки, както и някои летливи течности.

При други наркотици опасността от кома и смърт не е чак толкова голяма. Това важи за стимулатори като кокаина и амфетамините, но и за халюциногените (психодислептични средства) като LSD.

Употребата на наркотици от деца и подрастващи може да се открие, преди да е станало късно. Подозрение за това може да събудят напр. промяна в поведението на детето или лошите оценки в училище.

Веднъж вече установили употребата на наркотици, по-разумно е да не се драматизира ситуацията. От голяма важност е да запазите контакта с детето и по възможност да зададете конкретни въпроси: дали се приемат като цигари, на таблетки, инжекции или се инхалират? Колко често и откога се приемат? След това се консултирайте с вашия личен лекар как най-добре може да се разреши този проблем.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *