Какво да вечеряме – за здрав сън

Нормалният сън е залог за хубаво настроение и изобщо за добро здраве. Можем да си помогнем за съня, като хапнем на вечеря подходящите продукти.

безсъниеПравилната вечеря помага на съня, припомнят от kp.ru. Безсънието често е причинено от стрес, нервни претоварвания, безпокойства. Има все пак седем хранителни компонента, чрез които тези състояния се преодоляват в полза на съня. Ето ги:

  • Магнезий. Той помага да се отпуснем, да се освободим от тревожност. Намалява високото кръвно налягане и спира главоболието. Храните, богати на магнезий, са семена и ядки, моркови и картофи, зелени листни зеленчуци и подправки, риба, пълнозърнест хляб, черен шоколад, киви и банани.
  • Калий. Поддържа водния баланс в организма и намалява артериалното налягане. Всичко това подпомага съня. Калий може да се набави от ядки, сушени и пресни плодове, краставици, йогурт, картофи и домати, авокадо, зелени листни, риба и овес.
  • Витамин В6. Той е един от най-важните за нервната система и за съня. Балансира в ситуации на стрес и успокоява напрегнатите нерви. Съдържа се в киселите млека, кашу, фъстъчено масло, бадеми, авокадо, риба, домати и спанак, водорасли, овес и яйца.
  • Калций. Успокоява и ускорява заспиването. Намалява стойностите на захарта в кръвта и кръвното налягане, намалява тревожността. Калцият се съдържа в млякото и млечните продукти, бадеми, броколи.
  • Омега-3 мастни киселини. Тези вещества противодействат на стреса, подобряват съня и отпускат нервите. Можем да ги набавяме от тиквените семки, орехите, лененото семе, мазните риби.
  • Триптофан – той отговаря за производството на серотонин, хормона на щастието. Успокоява нервите и съдейства за състояние на успокояване, необходимо при заспиването. Има го в месото на пуйки и кокошки, картофи, тиквени семки.
  • Желязо. Дефицитът на желязо е в основата на безсъниците и умората. Храните, богати на желязо, трябва да се консумират всеки ден. Това са броколи, червено месо, дроб, бобови храни. Изобщо – здравият сън изисква разнообразно балансирано хранене: плодове и зеленчуци, риба, млечни продукти. И още нещо: вечер изобщо не посягайте към пикантни храни, кафе, захар и силен алкохол!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *