Отказът от цигарите ви добавя 13 кила за година!

Много пушачи обясняват нежеланието си да откажат тютюна със страх от увеличаване на теглото. Учени доказаха, че този страх е напълно основателен.

zabrana-pushene-2012Американски изследователи от Penn State College of Medicine установиха, че през първата година след отказа от цигарите бившият пушач си добавя 5-6 килограма допълнително тегло. Тази добавка може да достигне до 13 кила, отбелязват от medikforum.ru.

Според изследването мотивът на много пристрастени към тютюна да не го отказват е именно страхът от бързо напълняване. Тези хора гледат на пушенето като на инструмент, чрез който контролират теглото си или отслабват. Наблюдение върху група дороволци, които отказали цигарите, показва, че историята с килограмите се проявява при 53% от тях.

Понякога това се случва заради стреса, който преживява лишеният от никотин организъм. Друг път е резултат на ново поведение – непрекъснато да се похапва нещо, за да се утоли никотиновият глад. Това “нещо за похапване” обикновено е чипс или шоколадче, т.е. високо калорично.

Цитираните учени отбелязват, че в първите месеци след отказа бившият пушач има завиден апетит, но след това нещата се нормализират.
Важно е да се отбележи все пак, че при отказ от тютюнопушене е добре да се избере и изпълнява подкрепяща програма. На онези, които се боят да не напълнеят, е добре да се обясни: при подходящо хранене и добра физическа активност това просто няма как да се случи.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *