Дневният сън застрашава сърцето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Много хора си мислят, че възможността да си дремнеш през деня помага да се чувстваш по-добре и да съхраниш здравето си. Учени от САЩ обаче установиха, че това не е вярно.

sunИзследователите от Колумбийския университет са на мнение, че дневният сън причинява сериозни проблеми със сърдечния мускул. За да стигнат до това заключение, те изследвали здравословното състояние на повече от 2000 човека, описват от medikforum.ru. За всеки от доброволците била направена точна характеристика за умора и сънливост през деня. В продължение на две години тези два фактора били наблюдавани и резултатите от наблюденията – обобщени. Оказало се, че хората, които са склонни да си поспиват през деня, са в по-висока степен склонни да развият сърдечни заболявания.

Любителите на дневния сън били 1.6 пъти по-сериозно заплашени да развият съдови заболявания, и 2.6 пъти по-податливи на опасността да получат сърдечен удар. Открита била и връзка между продължителността на дневния сън и сърдечните пристъпи. Участниците в изследването, които денем спели повече от един час, били заплашени 4.5 пъти по-реално от сърдечен удар, а опасността да се сдобият със съдови заболявания нараствала 2.6 пъти.

Според учените потребността от дневен сън е пряко свързана с влошено качество на нощния сън. Сред отклоненията от здравия сън е и моментното спиране на дишането, което разстройва съня. Ако един човек страда от внезапни спирания на дишането по време на сън, рискът да получи сърдечен пристъп по време на дневния сън е особено голям.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *