Калият може да ни спаси от инсулт

Потреблението на повишени дози калий може да предотврати инсулт. Рискът се редуцира с 24%, твърдят учени от международен екип.

kaliiМедиците са анализирали данните от 22 обстойни изследвания по темата, в които са участвали над 1600 пациенти с проблемно здраве и близо 130 000 здрави доброволци. При сложни сравнения били проследени стойностите на различни кръвни показатели, които свидетелстват за състоянието на сърдечно-съдовата система. Специално били проследявани случаите на инсулт и особено тези с летален изход, описват от medportal.ru. В хода на проучването били проследявани също стойностите на калия, приеман от пациентите с всекидневното меню. Данните показали категорично, че богатите на калий храни подпомагат овладяването на високи стойности на артериалното налягане. При това повишеното потребление на калий няма негативен ефект върху работата и състоянието на бъбреците и на съдържанието на мазнини в кръвта.
Изводът на учените, формулиран и като препоръка, е да се потребяват над 4 грама калий дневно, което ще намали кръвното налягане и риска от инсулт с 24%. Световната здравна организация вече се произнесе за това, че дневната доза е добре да бъде 3.5 грама минимум. По-ниските стойности създават опасност от проява на хипертония, заболявания на кръвоносните съдове, остеопороза.
Кои храни имат добро съдържание на калий? Ето някои от тях: зеле, магданоз, спанак, банани, папая, фурми, орехи, мляко, риба и хляб. Най-богати на важния елемент са бобовите храни.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *