Витамин Е предпазва от рак

Учени са установили, че една форма на витамин Е повишава риска от развитие на рака, докато две други негови форми защитават от някои от най-честите туморни заболявания, като рак на простатата, на дебелото черво и рак на гърдата.
Според изследователи от Центъра за превенция и изследване на рака „добрите“ форми на витамин Е – гаматокоферол и делта-токоферол, открити в някои храни и масла, имат защитен ефект, докато алфа-токоферолът, използван в редица лекарства, повишава риска, особено от рак на простатата.
Учените са озадачени от големите несъответствия в резултатите, получени от различните изследвания, за отделните форми на витамин Е, както и от откритието, че три различни варианта на витамина имат напълно различно действие.
Двете „добри“ форми – гама и делта, са намерени в соята, рапицата и масла, както и в някои ядки. Доказано е, че не само предпазват от рак, но и намаляват туморния растеж при хора, вече диагностирани със заболяването, отбелязват още изследователите.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *