Синдром на уморени очи: астенопия

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Усещането за уморени очи и намалената яснота на зрението не винаги показват наличие на определени патологии

уморени очи

В крайна сметка, признаците на уморени очи са характерни за астенопията. Състоянието се характеризира с умора на очите в резултат на продължителна, интензивна работа. Това се случва, ако четете дълго време или седите пред екрана на компютъра. Освен това описаното състояние е характерно за шофьорите, когато шофират продължително време. Трябва да се помни, че здравето на очите зависи от натоварването, което се упражнява върху тях. Ето защо е важно да им осигурите подходяща почивка.

Хората, които работят с документи и на компютър, забелязват, че при продължително натоварване очите им сякаш се уморяват по-бързо от очите на другите, които не се взират постоянно в нещо. Става им трудно да видят някои детайли, появяват се болка и дискомфорт в очите, и може да има сълзене. Подобрение настъпва след почивка – при условие, че и очите почиват. Но ако няма почивка за очите и умората се увеличава, зрението започва бавно и необратимо (в повечето случаи) да се влошава.

В медицинската общност това явление се нарича астенопия или синдром на уморени очи

Терминът „астенопия“ (от гръцки asthenes – слаб и ops – око) буквално се превежда като „слабост на очите“, „слабо зрение“ или „астения на очите“. С други думи, астенопията е зрителна умора.

Заболяването се среща както при деца, така и при възрастни. Увеличеното зрително натоварване причинява умора на очните мускули, което води до влошаване на зрението – става по-трудно да се чете, появява се дискомфорт и дори болка в очите.

Астенопията на очите може да причини миопия (късогледство). Миопията започва да се развива при деца в 5,0-6,6% от случаите, когато те тепърва се учат да четат, пишат и ходят на училище.

При възрастни астенопията се развива главно на възраст 30-50 години, когато се натрупва умора на очите при сложно, продължително и постоянно зрително натоварване.

Астенопия при деца

уморени очи

Структурните особености на оптичната система при децата (къса предно-задна ос и съответно висока пречупваща сила) изискват постоянен и максимален тонус на цилиарния мускул. Повишеното натоварване в училище и честото използване на електронни устройства води до постоянно пренапрежение на очните мускули, което може да причини дезадаптация на цялата зрителна система и нарушаване на психофизиологичното развитие на детето (намалено академично представяне, емоционална нестабилност).

Ето факторите, които допринасят за развитието на астенопия (уморени очи):

• Дълго четене без почивки – повече от 3-4 часа подред.

• Неправилно осветление на работното място. Зрението се влияе не само от липсата на светлина, но и от нейния излишък, както и от продължителното излагане на изкуствена светлина.

• Неправилно подбрани продукти за корекция на зрението – очила или контактни лещи.

• Заболявания на нервната система – по-специално мигрена и мозъчно-съдови инциденти, както и състояния, свързани с повишено вътречерепно налягане.

• Заболявания на сърдечно-съдовата система. Артериалната хипертония води до астенопия. Скоковете на налягането влияят на състоянието на очите и увеличават умората.

• Болести на гръбначния стълб. Хернии, гръбначни деформации и други състояния могат да нарушат кръвния поток в горната част на торса и мозъка и да причинят астенопия.

• Синдром на сухото око. Възниква, когато прекарвате дълго време в помещения с ниска влажност – например, където е включен влагоуловител или нагревател. Защитните свойства на лигавицата са намалени, в резултат на което могат да се развият зрителни нарушения.

• Хормонални промени. Астенопията често се развива при юноши. При жените умората на очите в много случаи се открива по време на бременност и менопауза.

• Прекомерна физическа активност.

• Прекомерното натоварване на шийните прешлени нарушава кръвоснабдяването на очите и води до умора.

• Недостиг на витамини и микроелементи. Астенопията се причинява от липса на витамини А, група В, С и D.• Промени, свързани с възрастта. Дистрофичните процеси, които обикновено се развиват след 50 години, водят до повишена умора на очите.

Астенопия и компютър

уморени очи

Астенопията може да бъде провокирана от гледане на телевизия в неосветена стая и продължителна работа пред компютър. През 2001 г. Американската оптометрична асоциация (AOS) измисли термина „Синдром на компютърното зрение“ (CVS), за да опише набор от зрителни симптоми, свързани с продължителна работа с компютър. Тези симптоми включват напрежение, болка, сухота, дразнене, парене, замъгляване и двойно виждане.

За да облекчите напрежението на очите при работа на компютър, AOS препоръчва да следвате правилото 20-20-20: На всеки 20 минути правете 20-секундна почивка и гледайте отдалечени обекти на 20 фута (около 6 метра). Също така се препоръчва да дадете почивка на очите за 15 минути след два часа непрекъсната работа пред компютъра. За да сведете до минимум риска от сухота в очите при използване на компютър, трябва да мигате по-често.

Освен това, когато работите на компютър, е важно правилно да организирате работното си място:

• разстоянието до екрана трябва да бъде 45-70 см, центърът на екрана трябва да е 15-20 градуса под нивото на очите;
• екранът трябва да бъде разположен така, че да се избягват отблясъци, особено от осветлението на тавана и прозорците;
• височината на стола трябва да се регулира така, че краката да опират на пода и китките да не докосват клавиатурата при писане.

Как се разбира, че имате синдром на уморени очи?

Симптомите на астенопия са неспецифични и могат да се появят при други заболявания. Най-често хората, страдащи от синдром на уморени очи, имат следните оплаквания:

• умора поради напрежение на очите;
• болезненост и парене;
• сухота в очите;
• лакримация;
• главоболие;
• намалено зрение;
• двойно виждане на обекти пред очите;
• по-рядко – усещане за филм в зрителното поле и зачервяване на лигавицата на окото.

При астенопия няма груби промени в органа на зрението, а функционалните показатели като правило са близки до възрастовата норма.

Астенопията се развива постепенно и преминава през три етапа

• В етапа на компенсация човек чувства умора на очите, когато чете дълго време. Целият дискомфорт изчезва след почивка – обикновено 1-3 часа са достатъчни.

• В етапа на субкомпенсация неприятните усещания продължават по-дълго дори след почивка – обикновено до 1-2 дни.

• По време на етапа на декомпенсация се развиват необратими промени в органа на зрението и симптомите стават постоянни. Няма подобрение дори след дълга почивка.

Патогенеза на астенопията

Понастоящем патогенезата на астенопията, въпреки нейното разпространение, не е достатъчно добре проучена. Обикновено акомодацията (способността да се виждат обекти на различни разстояния и да се фокусира върху тях) възниква поради промени във формата на лещата. Когато човек гледа в далечината, цилиарният мускул се отпуска и лигаментът се опъва, издърпвайки капсулата на лещата. Удължената форма на лещата намалява силата на пречупване на окото, което позволява на светлинните лъчи да се фокусират върху ретината и човек да вижда предмети в далечината. За да се покажат изображения на обекти, които са наблизо, цилиарният мускул, напротив, се напряга и лигаментът се отпуска, докато лещата придобива по-изпъкнала форма.

Акомодацията включва две части на автономната нервна система: симпатикова и парасимпатикова. Водещата роля в работата на цилиарните мускули принадлежи на парасимпатиковия отдел.

Симпатиковата нервна система е отговорна за метаболитните процеси, протичащи в цилиарния мускул, противодействайки на неговата контракция.

При миопия работата на близко разстояние се извършва почти без напрежение в цилиарния мускул, но изисква конвергенция (сближаване на зрителните оси на двете очи при фиксиране върху близък обект).

Поради нарушение между механизмите на настаняване и конвергенция се появява слабост и бърза умора на вътрешните прави мускули. При хетерофория (кривогледство) и отслабена фузионна функция (способност за сливане на две изображения от двете ретини в едно бинокулярно изображение), астенопията възниква поради нервно-мускулно пренапрежение за преодоляване отклонението на едното око.

Астенопия с далекогледство

 

Младите хора с далекогледство обикновено имат достатъчни нива на акомодация, за да поддържат ясно зрение, без да развиват симптоми на астенопия. Въпреки това, ако нивото на далекогледство е твърде голямо или резервите за акомодация са намалени поради възраст или умора, може да се развие замъглено зрение и астенопия.

Астенопия с пресбиопия

Пресбиопията е загуба на способността на очите да фокусират близките обекти, която настъпва с възрастта. Пресбиопията обикновено става забележима около 40-годишна възраст и прогресира до около 65-годишна възраст. Напрежението на очите е един от симптомите на пресбиопсия.

Има няколко форми на астенопия:

Акомодативна астенопия. При това явление мускулите, държащи очната ябълка, отслабват. Човек се оплаква от умора и напрежение в очите след дълъг работен ден.

Мускулна астенопия. Развива се при пренапрежение на мускулите около очите. Най-често се среща при миопия и страбизъм.

Астенична астенопия. Появява се след тежки заболявания и наранявания и е свързано с общо отслабване на организма.

Неврогенна астенопия. Развива се с различни лезии на нервната система. Обикновено се придружава от други симптоми, в зависимост от това коя част от кората на главния мозък е засегната.

Усложнения на астенопията

На фона на астенопия често се развиват възпалителни усложнения като конюнктивит или блефарит (възпаление на клепачите). В зависимост от индивидуалните характеристики на тялото са възможни продължителни главоболия, раздразнителност и обща слабост по време на зрителен стрес. Също така, последица от астенопия, подкрепена от слаба акомодация, е прогресивната миопия.

Диагностика на астенопия

Астенопията може да бъде диагностицирана само от офталмолог. Той събира анамнеза, анализира оплакванията на пациента и оценява тежестта на симптомите. Важно е да се установи каква работа извършва пациентът и колко високо е ежедневното му зрително натоварване. След това се правят лабораторни и инструментални изследвания. Зрителната острота се оценява със и без корекция.

Диагностиката включва:

1. Определяне на зрителната острота чрез метода на визометрия с помощта на апарат и с таблицата на Сивцев-Головин.

2. Измерване ъгъла на кривогледство (Hirschberg-тест) с помощта на офталмоскоп.

3. Рефрактометрията изследва силата на пречупване на оптичната система на очната ябълка по надлъжната ос с помощта на рефрактометър.

4. Измерване на акомодационния резерв с помощта на акодометър.

5. Дефиниция на резерви за сливане – способността за сливане на две изображения от двете ретини в едно бинокулярно изображение с помощта на синоптофор и променливи призми.

6. Ултразвукова диагностика на окото, която позволява да се определи структурата на очната ябълка, състоянието на очните мускули, ретината и лещите.

Лечение на астенопия

Лекарят разработва цялостна стратегия за лечение въз основа на индивидуалните показания на пациента и етапа на развитие на заболяването:

1. Във фазата на компенсация, при липса на патологични промени, на пациентите се препоръчва да осигурят на своите уморени очи необходимата почивка по време на зрителен стрес: на всеки 35-45 минути, правете почивка за 15-20 минути;

2. Във фазата на субкомпенсация на пациентите се предписва апаратно лечение – лазерна стимулация за стабилизиране работата на цилиарния мускул, използване на специален синоптофорен инструмент за трениране на очните мускули и терапевтични очила. Очилата ще ви помогнат да се отървете от последствията от акомодационните спазми и да изберете правилните инструменти за оптична корекция на късогледство и далекогледство.

3. Във фазата на декомпенсация ще са необходими по-сериозни мерки: избор на очила или контактни лещи и капки за очи.

Капки за уморени очи:

• мидриатици – за отпускане на мускулите, отговорни за свиването и разширяването на зеницата;
• капки с антибактериален и антихистаминов ефект – използват се за инфекциозни заболявания на окото;
• капки, изкуствени сълзи – при силна сухота на лигавицата;
• кератопротектори – при наличие на микротравми на роговицата.

Когато използвате капки за уморени очи, е важно да знаете, че те се различават по състав и свойства. Трябва да се спазва дозировката и продължителността на терапията. Някои капки нямат ограничения за продължителността на употреба, други са пристрастяващи. Лекарствата за астенопия се избират от офталмолог.

При лечение на астенопия е важно да се вземат предвид основните точки:

• правилен избор на средства за коригиране на зрителните увреждания (очила или контактни лещи);
• капки за очи за намаляване на тонуса на цилиарния мускул и премахване спазъма на акомодацията. Използвайте една капка всеки ден или през ден, вечер, в продължение на един месец;
• правилно хранене, съдържащо достатъчно количество витамини;
• спазване на адекватен режима на работа и почивка.

Витамини и традиционно лечение

Ползите от приема на витаминни комплекси при уморени очи не са доказани. Вероятно симптомите на напрежението на очите могат да бъдат облекчени чрез прием на екстракт от боровинки и рибено масло, но са необходими допълнителни изследвания за ефективността на тези продукти.

Хомеопатия

Хомеопатията е вид алтернативна медицина и няма научно доказани доказателства за нейната ефективност.

Физиотерапевтично лечение

Използват се апаратни методи за лечение: лазерна стимулация, цветна импулсна терапия, магнитна терапия, електрическа стимулация. В медицинската общност обаче няма ясно мнение относно ефективността на физиотерапевтичното лечение.

Хирургично лечение

Няма хирургично лечение на астенопия.

Характеристики на лечението в зависимост от формата на заболяването

В случай на симптоматична астенопия, корекцията се извършва едновременно с лечението на основните съпътстващи заболявания. Лечението на мускулната форма на очната астенопия започва с елиминиране на страбизма (използвайки ортоптика, диплоптика) и корекция на миопията. При астеничната форма трябва да се установи и елиминира причината, да се укрепи имунната система, да се спазва режим на работа и почивка, храненето да е пълноценно. Неврогенната форма се лекува от невролог.

Лечението на астенопия отнема много време. При лечението на деца превантивните мерки и ограничаването на зрителното натоварване са от особено значение.

За отпускане на очните мускули се извършват специални ежедневни упражнения. Набор от упражнения за очи се избира от офталмолог въз основа на формата на астенопия.

Комплекс от упражнения за уморени очи

уморени очи

На хората, чиито дейности редовно са свързани с напрежение на очите, се препоръчва ежедневно да правят следните упражнения:

Упражнение 1. Затворени очи. Докато седите, затворете очи за пет секунди, след което отворете и двете очи едновременно. Повторете седем пъти. Редовното изпълнение на упражнението ще помогне за отпускане на очните мускули, укрепване на мускулите на клепачите и нормализиране на кръвообращението.

Упражнение 2. Мигане

Докато седите, гледайте право напред и мигайте интензивно за минута. Упражнението нормализира кръвоснабдяването на очите.

Упражнение 3. Преместване на погледа. Изпълнява се в изправено положение. Погледнете в далечината за няколко секунди, след това приближете показалец до лицето на разстояние тридесет сантиметра от очите. Преместете погледа към върха на пръста и задръжте за пет секунди. Спуснете ръката. Повторете десет пъти.

Упражнение 4. Масаж на клепачите

Заемете удобна позиция на стол, затворете очи и нежно масажирайте клепачите с върха на пръстите. При масаж на горния клепач те се движат отвътре навън, на долния клепач – в обратна посока. Изпълнете за една минута. Процедурата отпуска мускулите и стимулира кръвообращението.

Упражнение 5. Редуващи се упражнения за очите. Докато стоите, поставете показалеца на разстояние тридесет сантиметра от очите по средната линия. Погледнете внимателно върха на пръста за пет секунди. След това затворете лявото око с дланта на другата ръка, без да откъсвате очи от обекта с дясното око. Махнете дланта и погледнете пръста за пет секунди. Направете същото с другото око. Повторете пет пъти.

Упражнение 6. Хоризонтални движения на очите

Изправете се и преместете дясната ръка настрани в полусвито положение, изпъвайки показалеца. Бавно преместете ръката настрани в обратна посока, като същевременно внимателно наблюдавате пръста. След това върнете ръката в първоначалното ѝ положение, без да откъсвате очи от нея. Направете го десет пъти. Упражнението помага за укрепване на мускулите, отговорни за хоризонталното движение на очите.

Упражнение 7. Натиск на клепачите. Седейки на стол, поставете три пръста върху затворените очи. Внимателно натиснете клепачите за две секунди, след което махнете ръцете. Повторете пет пъти. Упражнението спомага за подобряване циркулацията на вътреочната течност.

Упражнение 8. Фиксиране на погледа

Заемете удобна позиция на стол и разфокусирайте погледа си за пет секунди, след което го преместете към върха на носа си. Повторете шест пъти. Упражнението подобрява способността да задържате поглед върху предмети.

Упражнение 9. Вертикални движения на очите. Докато стоите, вдигнете полусвита ръка нагоре и изпънете показалец. Фиксирайте погледа върху него и бавно преместете ръката надолу, след което се върнете в изходна позиция. Направете го десет пъти. Упражнението укрепва мускулите, отговорни за вертикалното движение на очните ябълки и тренира координацията на зрителния апарат.

Упражнение 10. Кръгови движения

Седнало положение, главата е неподвижна. Повдигнете очите нагоре и ги движете по посока на часовниковата стрелка, а след това в обратната посока. Повторете пет пъти.

Упражнение 11. Движения в различни посоки. Изправено положение, неподвижна глава. Повдигнете поглед възможно най-високо, след което го свалете. Погледнете наляво и надясно. Повторете осем пъти. Упражнението тренира зрителния апарат.

Упражнение 12. Статично положение

Седнете, главата е неподвижна. Затворете клепачи и погледнете нагоре, след това надолу, завъртете се надясно и наляво. Изпълнете шест пъти.

Прогноза. Профилактика

Ежедневните навици оказват огромно влияние върху здравето на очите. За да намалите умората и да поддържате добро здраве, трябва да се придържате към следните превантивни мерки:

• Ежедневен здравословен сън. Трябва да е поне 7-8 часа.
• Избягвайте всякакви джаджи поне 2 часа преди лягане. Това не само ще ви позволи да заспите по-бързо и по-стабилно, но така ще осигурите и почивка на очите от дразнещата светлина. Изключете лаптопа, телефона, таблета и телевизора. Приемливо е да се чете книга, която не е „качена“ някъде.
• Поддържане на хигиена на четене. Между книгата и очите трябва да има разстояние от около 30 см. и малко отгоре. Също така не се препоръчва да се чете в легнало положение или в движещо се превозно средство.
• Обогатяване на диетата. Вашата диета трябва да бъде разнообразена с храни, които са полезни за очите ви. Те включват не само боровинки и моркови, известни на мнозина със своите предимства. Рибата и пъпешът, например, също имат положителен ефект върху здравето на очите.
• Ежегоден преглед при офталмолог. Дори и да няма признаци на заболяване, дори и да се чувствате привидно добре. Необходимо е да се подлагате на редовни профилактични прегледи при лекар. Това ще позволи зрителните смущения да бъдат разпознати на ранен етап и спрени навреме.
• Правилна корекция на зрението. Ако човек има лошо зрение, тогава е по-добре да изберете очила, а не контактни лещи, когато работите на компютър. Това ще създаде допълнителна бариера за синия спектър и ще намали натоварването на очите.
• Измийте ги добре преди лягане. Важно е да премахнете напълно всички следи от грим. Освен това много частици прах и мръсотия се наслагват върху миглите през деня. Следователно, всеки трябва да измие лицето преди лягане, независимо дали е нанесен грим или не.
• Отказ от маска за сън при уморени очи. Но ако ви е трудно да заспите без нея, тогава трябва да изберете такава, която не оказва натиск върху слепоочията и очите. В противен случай това ще доведе до лоша циркулация. Освен това маската трябва да се пере редовно.

Прогнозата, след като започнете да спазвате написаното по-горе, ще бъде благоприятна при редовна профилактика и правилно лечение

Но, ако се развие миопия, промените са необратими. Често човек не може да повлияе на причините, които допринасят за умора на очите. Следователно, превантивните мерки са важни за предотвратяване развитието на астенопия. За това се препоръчва:

• упражнения за мускулите на очите;
• витамини за очите;
• контрол на осветлението на работното място.

Синдромът на уморените очи е по-рядко срещан при хора, които правят почивки по време на продължителен зрителен стрес, заемат правилна поза при четене и имат достатъчно осветление в работното си място. За вашия офис трябва да изберете лампи с мека, топла светлина. Очите възприемат такова осветление като естествено и има положителен ефект върху зрението. Лампите със студена светлина, напротив, допринасят за допълнително натоварване на очните мускули.

При лошо осветление ретината изпраща сигнал до мозъка, че е време тялото да си почине

Следователно, щом всяка дейност е придружена от лошо осветление, зрението се натоварва допълнително, което води до синдром на умора на очите. Астенопията се провокира от гледане на телевизия в неосветена стая и продължителна работа на компютър.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *