Как с лекота да облекчите болките в шията и раменете си при продължителна работа с компютър (видео)

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

След като завършите описаните тук уроци по динамично седене на стол, ще можете да забележите, че походката ви е станала качествено различна. А стойката ви се е променила, когато стоите.

Често срещан съвет към напрегнат човек: „Защо си напрегнат? Отпусни се, забавлявай се…“.Но какво се случва в резултат? Човекът се напряга още повече! Сега е време за практика. Напрежението в областта на шията и раменния пояс – „непоносимата тежест върху раменете“ е най-честият проблем, с който хората се обръщат към мен като учител по соматика, споделя Дмитрий Спицин. Днес ще се научим как да облекчаваме напрежението във врата и раменния пояс.

Освобождаване на раменете и врата

Урокът ще ви отнеме 15-20 минути. Можете да го изпълнявате седнали, без да ставате от компютъра.

Всяка ситуация от урока трябва да се разработи, като се спазват правилата за провеждане на соматичните уроци:

1.Всички движения се извършват в зоната на комфорта – ако изпитвате болка или трябва да се напрягате много, за да направите движение, тогава намалете амплитудата. Правете движението по-плавно и бавно. Можете дори да тренирате движението наум.Не забравяйте, че не мускулите и костите се учат, а мозъкът е този, който учи.Комфортът е основното изискване за качеството на обучението.

  1. Движенията се изпълняват с бавно и с плавно темпо – колкото по-бавно и плавно се изпълняват движенията, толкова по-високо е качеството на вашето обучение.
  2. Правете движенията на урока в режим „тук и сега“. Останете фокусирани върху чувствата си по време на изпълнение на ситуациите от урока.

Ако мислите идват в главата ви за случилото се или какво ще се случи, прогонете ги.

  1. Търсете разликата в лекотата на изпълнение на движенията и в усещанията преди и след отработването на ситуацията. Колкото повече разлики забележите, толкова по-голям ще е ефектът от урока.
  2. Правете грешки.

Колкото повече правите и забелязвате грешките си в изпълнението на урока, като същевременно поддържате чувството за комфорт. Толкова по-лесно ще намерите точно тези възможности за движение, които ще бъдат най-правилни, лесни и радостни за вас.

  1. След като завършите урока, не бързайте да се натоварвате с пълна сила, опитвайки новото качество на движение. Така можете да активирате старите си навици. Опитайте се да се движите бавно, наслаждавайки се на всеки жест. Многото уроци ви позволяват да получите значителен ефект в напълно неочаквани ситуации.

Така например, след като завършите уроците по динамично седене на стол, ще можете да забележите, походката ви е станала качествено различна. Стойката ви се е променила, когато стоите. За тези, които успяха да стигнат до този ред, бонусът е разширена версия на урока в текстова форма.

В началото тествайте тонуса на раменния пояс:

  1. Ръката е доста лесна за съзнателно управление, така че е по-лесно да се отпусне. Отпуснете лявата си ръка и се опитайте да усетите бицепса на лявата ръка с дясната си ръка. Бицепсите под пръстите създават впечатление за тесто. Сега опитайте да докоснете мускулите на раменния пояс. Ако тяхната консистенция е по-плътна от бицепса, тогава има прекомерен тонус в раменния пояс.
  1. 2. При продължително напрежение в мускула се образуват зони на повишена чувствителност към болка. При натискане върху тези точки се появява доста интензивна болка.

Ако откриете такива точки в раменния пояс, това означава, че сте с пренапрегнати мускули на раменния пояс от най-малко повече от седмица, а може би и от няколко години.

  1. Има такъв израз като „тежестта на отговорността“. Тя често потиска съвременните хора. Погледнете се в огледалото. Често високо повдигнатите раменни стави и раменни пояси, успоредни на пода, показват повишен тонус в мускулите на раменния пояс. Сега седнете по-удобно, така че двата крака да са здраво на пода. Ъгълът в коленните и тазобедрените стави да е близо до 90 градуса. Ръцете ви са отпуснати, облегнати на бедрата.

Ситуация 1

В синхрон с дишането повдигнете дясната си раменна става нагоре и след това я спуснете до първоначалното й положение. При вдишване я повдигнете, при издишване я спуснете до изходна позиция – бавно и плавно. Повторете няколко пъти и починете, оценете промените.

Ситуация 2

В синхрон с дишането спуснете дясната раменна става надолу и след това я повдигнете в първоначалното ѝ положение. Докато издишвате, я спуснете, докато вдишвате, я повдигнете в изходна позиция. Не забравяйте, че движенията се извършват в минимален обем. Направете движението удобен за вас брой пъти и се отпуснете, сравнете раменните си пояси.

Ситуация 3

В синхрон с дишането преместете дясната си раменна става напред и я върнете в първоначалното ѝ положение няколко пъти. Концентрирайте се върху това, което се случва, забележете как мускулите се свиват и удължават, докато работите. Почивка. 

Ситуация 4

В синхрон с дишането преместете дясната си раменна става назад и я върнете в първоначалното й положение няколко пъти. В края, по време на почивката, оценете междинния резултат.

Ситуация 5

Движение на дясната раменна става в кръг: при вдишване преместете раменната става назад, в края на фазата на вдишване я преместете нагоре, в началото на фазата на издишване – напред, в края на издишването – надолу, започвайки ново вдишване обратно. Опитайте се да изпълнявате това движение възможно най-плавно и с минимална амплитуда.

Ситуация 6

Движение в кръг в другата посока: при вдишване преместете раменната става нагоре, в края на вдишването – назад, в началото на фазата на издишване надолу, в края на издишването – напред. Започвате новото вдишване – отново нагоре. Извършвайте движенията плавно. Ако не се получи и движенията стават резки между контролните точки, опитайте да поставите няколко междинни точки, за да изпълните движенията.

Проверете напрежението в раменните си пояси и се опитайте да изработите втората страна мислено, без да правите движения в действителност, само като си ги представяйте.

Сравнете резултата

Бел. ред.: От този почти денонощен болков проблем страдат не само работещите на компютър. Страдат шивачките, страдат производителите ни фини детайли, страдат хирурзите и още в още много други професии.

Възползвайте се от ефекта на тези щадящи упражнения!

Източник: habr.com

Спонди Гард помага: При болки, причинени от шипове, ревматизъм, артрит, плексит, при прищипани и възпалени нерви, ностоянна преумора, скованост и дискомфорт в ставите, при травми, навяхвания, изкълчвания. Облекчението настъпва няколко минути след намазване на проблемната зона!

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *