Диета при подут корем

Моля да ми помогнете. Непрекъснато ми се подува коремът. Не ми помогнаха нито хапчетата, нито рецептите от народната медицина. Дори съм лежал в болницата за това мое състояние. Докторът казва, че ще ме спаси само диета.

Васил Георгиев – Пловдив

Невинаги храната е виновна за подобно състояние, трябва да се търси причината:

Опитайте следните диетични ястия:

  • Диетична супа от елда. Нужни са Ви един неголям морков, 2 картофа, половин чаша елда и сол на вкус. Измийте хубаво елдата и залей­те с литър и половина студена вода. Добавете настъргания на ситно ренде морков и наряза­ните на малки парченца картофи. Когато водата заври, намалете котлона и варете супата под ка­пак, докато зеленчуците и елдата станат готови. Посолете. Можете да добавите една чаена лъжичка растително масло в чинията с гото­вата супа.
  • „Антигастритна“ супа. Пригответе си 1 картофа, 5 чаени лъжици хубав ориз, 100 г тиквички и един морков. Сложете почистените и нарязани картофи и тиквички в един литър студена вода и поставете тенджера та на котлона. Почис­тете и настържете на едро ренде моркова и го пуснете в тенджерата след което добавете и ориза. Когато супата заври, намалете котлона и варете, докато зелен­чуците и оризът станат готови. Посолете и по желание добавете малко растително масло във вече готовата супа. Тази супа действително ще ви помогне, само че при обостряне на гастрита я варете малко повече и не я посолявайте. Първият ден хапнете само малко от бульона на супа­та, на втория ден като ви поолекне – намачкайте зеленчуците като пюре, но не добавяйте масло можете съвсем леко да посолите. Всеки ден си приготвяйте нова супа, прясна.
  • Кокоши кюфтенца. Нужни са ви половин кг. кокоше филе и сушен хляб, 4 яйца, сол и пипер. Нарежете на малки куб­чета филето и хляба, добавете суровите яйца, посолете и сложете мал­ко червен пипер. Поста­вете готовата кайма за един час в хладилника. След това вземайте по една супена лъжица и по­ставяйте в тавата – да се оформят като малки кюфтенца. Пече се 40 минути.
  • Диетична тиквена каша. Нужни са ви тиква, масло и мед, сол, захар и стафиди – на вкус. Наре­жете на малки кубчета (изчистената мека част! на тиквата, сложете в тенджерата и залейте с вода така, че тя едва-едва да се покрие. Варете около 20 минути, след което размачкайте с вилица омекналата тик­ва. По желание можете да подправите тикве­ната каша с мед или да добавите маело. Също така леко подсолете или подсладете – както ви харесва. При желание можете да добавите малко попарени стафиди. Можете да долеете мал­ко течност в готовото пюре – от тази, в която те варили тиквата. Ако добавите повече теч­ност, се получава тикве­на супа.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *