ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Яжте глава, листа и стебла на целина за здраве и дълголетие

За целина започваме да говорим най-сериозно през есента, когато правим разнообразни туршии, към които прибавяме глава, листа и стебла

Целината притежава уникален аромат, който е много подходящ при различни супи, затова можете да си замразите във фризера прясна целина, която да добавяте през зимата към топлите супички. Подправките се слагат накрая, след като приключите с варенето, за да не бъдат преварени, а техните полезни вещества унищожени.

Измитите листа и стебла целина оставяте да се окапят от водата. Нарязвате ги на дребно и слагате в найлонови пликчета или в кутийки (зависи какъв фризер имате вкъщи). Въпреки, че ще претърпят процес на замразяване, те ще бъдат много по-полезни, защото са расли на слънце, а когато купувате през зимата прясна целина, тя е отгледана в оранжерия.

Има домакини, които режат обелената глава целина на дребни парченца и също ги замразяват във фризера.

celina-lista
Използвайте всички части на полезната целина, за да бъдете здрави

Целината е изключително полезна, защото освен витамин В6,  С и А, калий, калций  и натрий, е богата на желязо.

Желязото предпазва от анемия, защото подсилва имунната система.

Това важи и за желязото във всички зеленолистни зеленчуци – листата на цвеклото, магданоз, кервиз, лапад, лобода, спанак.

През есента е важно да започнете да пиете сутрин на гладно смути от различни плодове и зеленчуци. Смути е полезно, защото не изхвърляте полезната целулоза, а само я пасирате на много дребни частици.

Слагайте целина към смути от моркови, червено цвекло, ябълка, авокадо, краставица. По този начин ще прибавите и полезните вещества от прясната целина.

С главите целина можете да стопите появилите се шипове, писаха в  lekuva.net.

За целта трябва  обелите и настържете 1 глава целина. Смесете я с 2 или 3 с.л. кисело мляко. Тази полезна смес трябва да изядете. Няма изискване да бъде на гладно, както няма и точно фиксирано време през деня – когато на вас ви е удобно.

Може да го направите вечер преди лягане, за да подейства, докато спите.

Важно е, обаче, да спазвате следния режим: 5 дена приемате целина с мляко, 1 ден почивате.

Така, докато изядете между 20 и 30 глави целина.

Има хора, които са успели да стопят шиповете. Тази рецепта е особено полезна, ако вашите шипове са се образували скоро и все още не са закърнели. Бързо ще ги унищожите.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *